Nederland is een hockeyland bij uitstek. Toch is de laatste wereldtitel bij de mannen alweer twintig jaar geleden. Tijd voor de ommekeer. Op het WK in India is Oranje een van de kanshebbers.
Tekst: Joost Hanewinkel
Met een mooie mix van ervaren krachten en jeugdig talent begint het Nederlands team zaterdag aan het WK in de Indiase stad Bhubaneswar. Eerste tegenstander is Maleisië, daarna wachten Duitsland en Pakistan. Groepswinst betekent een rechtstreeks ticket naar de kwartfinale, maar zo ver kijkt niemand vooruit bij Oranje. Bescheidenheid is gepast.
Max Caldas
Nederland is weliswaar regerend Europees kampioen, op mondiale toernooien blijft het succes al een tijdje uit. In de rest van de wereld zitten ze nou eenmaal ook niet stil. “Wij zijn niet het enige land waar ze kunnen pielen, snel zijn en kunnen scoren", zei Max Caldas tegen de NOS. De bondscoach verwacht dat zes of zeven ploegen zullen meestrijden om de titel. Hij doelt onder meer op Australië, Argentinië en België. “Het WK gaat heel spannend worden en we willen niet te ver vooruit kijken.”
Jeroen Hertzberger
Vier jaar geleden was Nederland zelf gastheer van het WK. De ploeg haalde de finale, maar ging hard onderuit tegen Australië: 1-6. Het enige tegendoelpunt kwam toen van Jeroen Hertzberger, de routinier die nu in India aan zijn derde WK begint. In 2010 greep hij met Oranje al brons en in 2014 dus zilver. “Daar zit een stijgende lijn”, knipoogt hij tegenover de NOS.
Hockeygek India
De 207 interlands achter zijn naam duiden op een schat aan ervaring. Hertzberger raakt niet meer in de war van een belangrijk toernooi in het hockeygekke India. “Vroeger wilde ik laten zien dat ik heel goed was, de sterren van de hemel spelen. Nu reken ik erop dat mijn kwaliteiten toch wel naar boven komen.” Als dat vertrouwen overslaat op de hele ploeg, kunnen er mooie dingen gebeuren de komende weken. Alle WK-duels van Oranje zijn rechtstreeks te zien op NPO 1.
Sport: WK hockey, zaterdag - NPO 1 • 12.25 uur