Heel veel

Welke Nederlanders maken kans op goud op de Olympische Spelen in Parijs?

16 juli 2024 10:14 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Als we sportdatabureau Gracenote mogen verwachten, verlaat Nederland Parijs na de Olympische Spelen met een vrachtwagen vol gouden medailles. 17 in totaal. Dat lijkt wat optimistisch, maar er reizen inderdaad veel Oranje favorieten af naar de Frans hoofdstad. Dit zijn de grootste Nederlandse kanshebbers.

Nederland heeft een indrukwekkende line-up van sporters die kans maken op gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Parijs 2024. Hier zijn de atleten die je zeker in de gaten moet houden:

Harrie Lavreysen 

Harrie Lavreysen
Harrie Lavreysen

Komt bij het baanwielrennen in aanmerking voor drie gouden plakken, op sprint, keirin en teamsprint. Als hij die weet te verzilveren, dan komt Harrie in totaal op vijf gouden medailles en haalt hij Sven Kramer in als meest succesvolle Olympiër. 

Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip

Het duo is favoriet op het onderdeel madison op de baan.

Mathieu van der Poel

Maakt absoluut kans bij de wegwedstrijd. En om daar meer kans te maken laat hij het mountainbiken schieten. 

Sifan Hassan 

Maakt bij op de atletiekbaan kans op meerdere afstanden, van 1500m tot 5.000 meter, tot 10.000 meter tot de marathon. Welke afstanden Hassan gaat lopen, is nog niet bekend. 

Femke Bol

Femke Bol
Femke Bol

Ze komt individueel in actie op de 400 meter horden. Voor het goud moet ze wel haar grote concurrente Sydney McLaughlin zien te verslaan, maar Femke verkeert in topvorm. 

Tes Schouten

Tes is de regerend wereldkampioen schoolslagzwemmen op de 200 meter dus waarom niet?

Sharon van Rouwendaal

Sharon won al eens goud in Rio op dit onderdeel en hoopt dat in Parijs nog eens dunnetjes over te doen. 

Luuc van Opzeeland

Luuc van Opzeeland
Luuc van Opzeeland

Hij werd vorig jaar wereldkampioen in de nieuwe iQFoil-klasse en hield Olympisch Kampioen Kiran Badloe van een nieuwe deelname af.  

Hockey

Dit jaar maken de Nederlandse vrouwen én mannen kans op een gouden plak. 

Roeien 

Karolien Florijn
Karolien Florijn

De dubbel vier en de lichte dubbel twee bij de mannen zijn regerend wereldkampioen, die hebben we daarom alvast ingetekend voor goud en bij de dames is het helemaal bal. Daar hebben we drie boten die wereldkampioen werden. Karolien Florijn kan de eerste Nederlandse vrouw op de Spelen worden met een gouden medaille in een skiff (een boot waarin je in je eentje zit)

Meer over