25 jaar Lingo: Lucille Werner over de beroemde ballen

5 januari 2014 13:01 | sterren | Door Televizier

Feest voor Lingo. Het populaire woordspelletje is deze maand 25 jaar op televisie. Al sinds 1989 staat het programma garant voor veel kijkers.

Van maandag 6 januari tot en met donderdag 9 januari staan de uitzendingen van Lingo in het teken van het zilveren jubileum. Zo zijn er felicitaties van bekende Nederlanders als Matthijs van Nieuwkerk, Astrid Joosten en Ruud de Wild. Haast nog leuker is dat oud-presentatoren Robert ten Brink, François Boulangé en Nance Coolen gastoptredens zullen geven. Lingo verhuist deze week overigens naar een andere zender. Vanaf 6 januari is het spelletje om 18.30 uur te zien op Nederland 2. 

De ballen

Het populairste spelletje van Nederland wordt sinds 2005 gepresenteerd door Lucille Werner. Hoewel zij het natuurlijk fantastisch deden, staan gek genoeg de echte hoofdrolspelers van Lingo altijd in de schaduw: de ballen. Wat is Lingo immers zonder het trekken van de beroemde bal die bepaalt of je een mooi geldbedrag wint of niet?

De ballen van Lingo

Lucille Werner vertelt in een gesprek met Tijl Beckand voor het magazine Uitcetera een aantal geinige feitjes over de beroemde ballen van Lingo. Hoe worden de ballen eigenlijk geproduceerd? Lucille: ,,De ballen zelf worden speciaal in Amerika gemaakt. Ze moeten af en toe worden gewassen, want ze worden hartstikke smerig van het aanraken. Op een gegeven moment slijt dan dat getalletje eraf en moet het opnieuw gedrukt worden."

Duur

Lingo blijkt trouwens zorgvuldig om te gaan met de ballen. ,,De roze, rode en groene ballen moeten geregeld worden geverfd, want daar zit na zo veel uitzendingen craquelé in. Al met al kost een bal 150 euro, dus ze worden zorgvuldig in een kist bewaard. Je ziet: Lingo is nog best gecompliceerd om te maken", aldus Lingo-expert Werner.

Lingo

De bedoeling van Lingo is dat kandidaten woorden raden van vijf, zes, zeven of acht letters. Tevens krijgt ieder team krijgt aan het begin van het spel een lingokaart met 25 even of oneven getallen waarvan er 8 worden weggestreept. Deze getallen variëren van nummer 1 tot en met 70. Het is de bedoeling om een rij van 5 getallen (horizontaal, verticaal of diagonaal) weg te strepen en als dit lukt is Lingo behaald.

Meer over