Internet-nerd Alexander Klöpping (26) neemt bij ‘DWDD-University’ het stokje over van professor Robbert Dijkgraaf. In drie afleveringen leert hij ons alles over technologieparadijs Silicon Valley.
Wat is er zo bijzonder aan het Amerikaanse Silicon Valley?
"Daar zitten de mensen die de wereld scheppen. De manier waarop we communiceren met Facebook, hoe we nieuws maken met Twitter en hoe we informatie verzamelen met Google: alles komt daarvandaan. En ik mocht daar praten met mijn grote helden. Dat gebied is overigens net zo groot als de Randstad; je bent er in een uur doorheen met de auto. Maar daar wordt de toekomst van onze wereld gemaakt.”
Maar wat ga je ons dan leren?
"We maken drie afleveringen: over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Silicon Valley. We zijn met 24 uur aan film teruggekomen, dus die drie afleveringen heb ik wel nodig. Ik heb er gesproken met mensen tegen wie ik opkijk. Bijvoorbeeld met de hoogleraar van Larry Page, de oprichter van Google. Tusssen neus en lippen door vroeg hij of ik de eerste Google-server wilde bekijken. Ik laat dus niet alleen de historie zien, maar ook de hoofdrolspelers. We zijn ook bij de voorzitter geweest van de computerclub waar Steve Wozniak en Steve Jobs hun eerste Apple-computer hebben gebouwd. Hij wees aan waar Steve Wozniak altijd zat.”
Denk je dat de gemiddelde Nederlander geïnteresseerd is in bijvoorbeeld Steve Wozniak?
"Ik leg uit hoe belangrijk die mensen zijn geweest. Maar ook hoe belangrijk sommige apparaten zijn. Zoals smartphones, die bijna iedereen tegenwoordig gebruikt. Apps bestaan pas sinds 2007 en we zijn allemaal in de ban van die toepassingen. Hoe is dat zo gekomen? In de jaren dertig van de vorige eeuw was er nog helemaal niets in Silicon Valley. Alleen wat abrikozenbomen. En nu komt alle grote consumentenelektronica daarvandaan. Hoe kan dat?”
Straks sta je college te geven voor 250 man. Hoe eng is dat?
"Doodeng, ik kan me er nog niet zo goed een voorstelling van maken hoe het zal zijn. Gelukkig is Matthijs van Nieuwkerk er om me te helpen. Als hij iets niet begrijpt, zegt-ie het gewoon en dan leg ik het uit. En ik moet een balans zien te vinden in wat ik precies vertel. Het mag niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk worden, en het moet interessant blijven.”
Heb je in Silicon Valley gevraagd of ze wellicht een baan voor je hadden?
"Ik ben een internetjournalist: ik kan niet zo veel behalve ouwehoeren.”