Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse astronaut, is in Amsterdam op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van nierkanker.
Ockels werd geboren in Almelo, hij studeerde wiskunde en natuurkunde in Groningen. Op 30 oktober 1985 werd Wubbo in één klap een bekende Nederlander toen hij aan boord de Amerikaanse spaceshuttle Challenger als eerste Nederlander ooit de ruimte in ging.
Ockels boegbeeld ruimtevaart
In totaal bracht Wubbo zeven dagen in de ruimte door en bij terugkomst werd hij onthaald als een nationale held. Al snel groeide hij uit tot het boegbeeld van ruimtevaart en een graaggeziene gast in allerhande tv-programma's. Toen de Challenger kort na lancering explodeerde op 28 januari 1986, was het Wubbo die de ramp duidde n het NOS Journaal. Zichtbaar aangeslagen door het verlies van zijn collega's aan boord de shuttle, verdedigde hij het belang van de mens in de ruimte.
Wubbo's ecologische idealen
In de jaren die volgden, zette Ockels zich niet alleen in voor het leven buiten de dampkring, maar maakte hij zich ook hard voor het behoud van de Aarde zelf. Hij initieerde en ondersteunde diverse ecologische initiatieven en gebruikte zijn bekendheid om projecten van anderen onder de aandacht te brengen. Voor zijn verdiensten werd Wubbo Ockels talloze malen onderscheiden en benoemde koningin Beatrix hem tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
"De zeven levens van Wubbo Ockels"
In 2005 werd Ockels, een fanatiek roeier, getroffen door een hartaanval. Hij herstelde hier van en in 2010 schreef zijn dochter Gean het boek "De Zeven Levens van Wubbo Ockels" waarin Wubbo vertelt over de vijf meest levensbedreigende gebeurtenissen in zijn leven. Een van die vijf gevaren was nierkanker, maar na de diagnose in 2009 leek hij de ziekte in eerste instantie overwonnen te hebben. Kort daarna werd een zeldzamere, ernstige vorm van kanker bij hem ontdekt. Begin 2013 bleek deze nieuwe variant uitgezaaid te zijn, artsen gaven Ockels één tot twee jaar.
Tot het laatst optimistisch
Ondanks die loodzware diagnose was Ockels tot het laatste moment strijdlustig en optimistisch. Aan tafel bij Knevel & Van den Brink vertelde hij vorig jaar juli dat hij nog altijd geloofde in zijn eigen genezing. Hij verklaarde dat zijn behandeling een combinatie was van Oosterse én Westerse geneeskunde. Begin maart van dit jaar ging Ivo Niehe bij Wubbo langs voor een intiem portret in De TV Show.
Enkele dagen geleden verslechterde zijn toestand en werd Ockels opgenomen in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Daar begon hij zondagochtend om 11.08 uur aan zijn laatste reis naar het onbekende.