Dr. Freek Vonk gaat verder met zijn strijd tegen stropers. Vandaag lanceert hij zijn splinternieuwe stichting No Wildlife Crime, vrijdag start zijn nieuwe tv-programma Freek Vonk Tegen de Stropers.
Wijn van tijgerbotten, beeldjes van ivoor, poeder van de neushoornhoorn en haaienvinnensoep; de handel in producten gemaakt van wilde dieren bloeit als nooit tevoren. De schatting is dat er jaarlijks 19 miljard euro omgaat in de illegale handel. Bioloog en tv-presentator Dr. Freek Vonk wil daar iets aan doen en lanceert vandaag zijn stichting No Wildlife Crime.
Hulpeloze babyneushoorn Kabelo
Inspiratiebron was een bezoek voor het nieuwe tv-programma Freek Tegen de Stropers aan een dierenweeshuis in het Krugerpark in Zuid-Afrika. Daar werd een babyneushoorn binnengebracht waarvan de moeder door stropers was vermoord om haar hoorn. Gelukkig maakt Kabelo het nu goed; het jonge dier weegt al 1500 kilo en is kerngezond.
Freek Vonk: “Over twee jaar laten ze hem vrij in het wild. Dit kleine geluk staat in schril contrast met het drama dat zich buiten de weeshuizen afspeelt: elke dag worden zeker drie neushoorns vermoord. Dát gegeven en mijn grote liefde voor Kabelo, zijn de redenen om No Wildlife Crime op te richten.”
Stichting No Wildlife Crime van Freek Vonk
Maar niet alleen neushoorns moeten het ontgelden. In Afrika wordt elke 15 minuten een olifant gestroopt vanwege de ivoren slagtanden. Om beeldjes van te maken of armbanden. De afgelopen jaren zijn bij honderd miljoen haaien de vinnen afgesneden, omdat mensen haaienvinnensoep willen eten. Een gerecht waar zij gemiddeld 80 euro per kopje voor betalen.
Het doel van de nieuwe stichting No Wildlife Crime is om projecten te steunen die de gevaarlijke strijd tegen stropers aangaan. Freek stort de eerste 10.000 euro. “Ik hoop natuurlijk dat veel wildlife crime fighters hier in Nederland mij gaan helpen om het stropen te stoppen. Samen tegen de stropers en voor de wilde dieren.”
Freek Tegen de Stropers bij BNN
In de vierdelige BNN-serie Freek Tegen de Stropers laat de onvermoeibare presentator zien wat stropen betekent en wat er nodig is om de strijd tegen de criminelen en illegale handel te winnen.
“Tijdens mijn opnames van Freek Tegen de Stropers heb ik gezien dat nieuwe technische middelen de rangers kunnen helpen in hun strijd tegen de stroperij. Stel nu dat zij de beschikking hebben over drones én de technische kennis om deze goed in te zetten, dan wordt de kans om stropers te betrappen veel groter."
De vierdelige documentaireserie Freek Tegen de Stropers is vanaf vrijdag 13 mei te zien om 20.30 uur bij BNN op NPO3.