In Bizarre Eters volgt Dennis Weening mensen met een selectieve eetstoornis: “Voor alle deelnemers is het programma levensveranderend geweest.”
Stel je voor: je eet vijf keer per dag spaghetti met kaas of zeventig pakjes noedels per week. Voor de deelnemers aan Bizarre Eters is dit de werkelijkheid. In het nieuwe RTL 5-programma worden twaalf mensen met een selectieve eetstoornis een half jaar lang gevolgd in hun strijd om ‘gewoon’ te gaan eten, begeleid door voedingspsychologe Lieveke Goossens. Dennis Weening presenteert het programma.
Wat houdt een selectieve eetstoornis precies in?
“Het verschilt per persoon hoe dat zich uit. We volgen bijvoorbeeld een jongen die alleen maar vla eet, omdat hij last heeft van slikangst. Hij durft gewoon geen vast voedsel te eten. Maar we volgen ook een jongen die alleen maar wit brood met chocoladehagelslag eet. Hij wíl wel anders eten, maar het lukt hem fysiek gezien gewoon niet, want hij kotst alles uit. En dan zijn er ook nog mensen met echt een verslaving, bijvoorbeeld een spaghettiverslaving. Dus het zijn elke keer weer andere problemen.”
Voor sommige deelnemers is de eetstoornis echt schadelijk voor hun gezondheid. Maar zorgt het ook voor problemen in de familie of vriendenkring?
“Het is vooral het sociale aspect dat de deelnemers heel vervelend vinden, want ze durven nooit bij vrienden te gaan eten of uit eten te gaan. Eten staat over het algemeen bekend als een gezelligheidsding, een van de belangrijkste dingen in je leven, dus een eetstoornis kan je wel beperken om de deur uit te gaan.”
Is het een groot probleem in Nederland?
“We hebben voor het programma een oproep gedaan en hadden gelijk 1200 aanmeldingen in één week, dus dat laat wel zien dat het enorm leeft en dat er heel veel mensen zijn die geholpen willen worden. Je ziet nu ook dat steeds meer mensen het gaan zien als erkend probleem.”
Hoe worden de deelnemers begeleid in het programma?
“We zijn een half jaar bezig geweest om de kandidaten te helpen. Lieveke, onze voedingspsychologe, begeleidt ze allemaal. Ze komen halverwege het proces ook met z’n twaalven samen in een boerderij. Daar laten we ze zien waar eten vandaan komt, hoe je het bereidt… Allemaal zodat ze hopelijk een beetje liefde voor eten krijgen. In de tussentijd moeten ze thuis ook oefeningen doen, houden ze een dagboek bij… Het gaat niet over een nacht ijs. Ik zeg nog niet te veel over de uitkomst van het programma, maar ik kan wel verklappen: voor iedereen is het programma levensveranderend geweest.”
Wat is jouw rol in het proces?
“Ik ben een soort van ‘de kijker’. Ik ga binnen kijken, praten met ze, zien wat het probleem is, mee-eten…”
Als je ziet dat iemand vijf keer op een dag spaghetti met kaas eet, hoe ga je daar dan mee om?
“Ik probeer het wel serieus te benaderen, maar ik kon er ook wel grappen over maken. Net als bij Tourette On Tour (waarin Dennis jongeren met Gilles de la Tourette volgde, red.) merkte ik dat humor veel beter helpt dan heel zwaar erover doen. Er zijn ook veel zware momenten, maar ik probeer het met een lach een beetje te verzachten.”
Wat heb je zelf geleerd van het programma?
“Het heeft me nog meer doen waarderen hoe fijn het is om me geen zorgen te maken over eten. Elke keer als ik thuis kwam na een draaidag dacht ik: ah, chill zeg, maakt niet uit wat de pot schaft. Ik besef nu dat ik toch wel een makkelijke eter ben. Fijn dat ik ook echt van eten kan genieten.”
Bizarre Eters start maandagavond om 21.30 uur op RTL 5.
Lees ook: Dennis Weening wordt opnieuw vader.