Interview: Dione de Graaff over De Sterren Van Bethlehem

10 december 2014 09:32 | sterren | Door Televizier

© NOS

Dione de Graaff is een van de sterren van Bethlehem die vanaf woensdag in de gelijknamige, vierdelige EO-serie in de voetsporen van Jozef en Maria treden. Hoe heeft de Studio Sport-presentatrice de reis beleefd?

Een ‘verrijkende ervaring’, zo vat Dione haar deelname aan De Sterren Van Bethlehem kort samen. „Een mooie reis waar ik met veel plezier op terugkijk. De stemming in de groep was geweldig en ik heb veel met Palestijnen en Israëli’s gepraat. De stad Bethlehem is erg toeristisch, een soort Efteling met zelfs een KFC. Vreselijk! Maar rond de plek waar Jezus zou zijn geboren, is het heel stil en vredig. Je kunt je daar goed voorstellen hoe het in die tijd moet zijn geweest. Grazige weiden, herders met schapen...”

Dione de Graaff

Van de 6 bekende Nederlanders die de achtdaagse tocht van Nazareth naar Bethlehem ondernamen, is alleen cabaretier Roué Verveer gelovig - reisleider Bert van Leeuwen daargelaten. Net als haar metgezellen, schrijver Kluun, presentator Filemon Wesselink, journalist Wouke van Scherrenburg en actrice Victoria Koblenko behoorde Dione tot de ongelovigen. „Toch vind ik dat het geloof bij het leven hoort”, zegt ze.

De Sterren van Bethlehem 

„Op mijn openbare basisschool heb ik ook godsdienstlessen gevolgd, dat vonden mijn ouders belangrijk. De kinderbijbel van Karel Eykman was vroeger mijn lievelingsboek. Die had ik ook bij me in Israël, om ’s avonds in te lezen en in de stemming te blijven. Ik kende het verhaal over de reis van Jozef en Maria van Nazareth naar Bethlehem en de geboorte van Jezus dus wel. Ik geloof ook dat Jezus heeft bestaan, ik vind het alleen moeilijk om te geloven in de wonderen die hij zou hebben verricht.”

Israël 

Dione zei ja tegen De Sterren Van Bethlehem, omdat dit een mooie gelegenheid was om Israël te bezoeken. „Ik wilde mijn blik verruimen. Ik wilde al lang een keer naar Israël toe, om tussen de mensen te staan en te zien hoe het is om daar te wonen. Maar door de gespannen situatie kwam het er nooit van. Veel mensen denken dat je in een programma van de EO op zoek naar God moet. Maar daar heb ik niets van gemerkt. We hebben gewoon een heel interessante reis door een bijzonder land gemaakt.”

Dione de Graaff kon een reisje naar Israël overigens wel gebruiken, ze werd namelijk een jaar lang gestalkt en met de dood bedreigd.

Meer over