SBS 6 start maandag 3 november met het uitzenden van de nieuwe Amerikaanse tv-serie Stalker. Televizier sprak met hoofdrolspeelster Maggie Q over de reeks.
Waarom heb je de rol geaccepteerd?
„Het medium televisie is momenteel heel erg groot, daarbij doel ik voornamelijk op de series. Na Nikita had ik eigenlijk geen zin meer om een rol in een tv-reeks te spelen. Als hoofdrolspeler is het erg hard werken, je maakt lange dagen en werkt vaak zes keer per week. Ik wilde daarom tijd maken voor andere leuke dingen.
Zes maanden na de laatste Nikita-opname werd ik door Warner Bros gebeld of ik een rol wilde spelen in Stalker. Ik zei bijna zonder na te denken ‘ja’, omdat Warner bekendstaat om allerlei prachtige producties. Van Nikita ben ik nu dus veranderd in Beth.”
In Nikita had je veel vechtscènes, hoe zit dat in Stalker?
”Wat betreft actiescènes is het voor mij momenteel vakantie, het is dus lang niet zo uitdagend als bij Nikita. De uitdaging zit voor mij meer in de dialogen. Omdat het een politieserie is, staan er veel moeilijke termen uit de wet in het script. Het is belangrijk dat ik het goed zeg, omdat het anders niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. Op de set noemen we de serie ook vaak Talker in plaats van Stalker.’’
Veel critici vinden Stalker een te agressieve serie.
„Daar ben ik het absoluut niet mee eens! Kijk bijvoorbeeld naar de mateloos populaire fantasieserie Game of Thrones. Niemand klaagt over al het brute geweld dat in de reeks te zien is. Stalker is gebaseerd op echte verhalen, daar komt nu eenmaal geweld in voor.
We moeten de realiteit niet uit het oog verliezen, de kijker moet zich bewust worden van het feit dat deze gruwelijke misdaden overal plaats kunnen vinden. Wij geven dit feilloos weer. Critici geven hun mening al na het zien van één aflevering. Wanneer ze het hele seizoen bekijken zullen ze écht een andere mening vormen.”
Wat is Beth voor persoon?
„Gedurende de serie komt de kijker steeds meer te weten over haar achtergrond, het wordt dan ook duidelijk waarom ze op de speciale stalker-afdeling van de politie terecht is gekomen. Ook het leven van Beth wordt beheerst door een stalker, waardoor ze een heuse stalker-radar heeft ontwikkeld.
Doordat ze een expert van de politie is, weet ze weet precies hoe slachtoffers zich moeten gedragen. Het is als getroffene belangrijk om aan je vrienden en familie te vertellen wat er precies aan de hand is. Beth luistert zelf niet naar haar eigen advies, ze is er absoluut niet open over. Ze blijft slachtoffer als ze niets zegt.”
Wat is de relatie tussen Beth en Jack?
„Beth is wie ze is. Wanneer twee mensen in een tv-serie een hekel aan elkaar hebben, eindigt dat normaal in een relatie. Bij Stalker is dat absoluut niet het geval. Ze vindt haar nieuwe collega Jack (gespeeld door Dylan McDermott, red.) totaal niet aantrekkelijk. Ze wil zich volledig op haar werk concentreren, maar ze wordt door Jack onderschat. Beth weet meer dan hij denkt, ze kan daarom erg verrassend uit de hoek komen. Gedurende de serie wordt de relatie tussen de twee agenten dynamischer, van liefde is alleen absoluut geen sprake.”
Hoe bereid je je voor op je rol?
„We hebben op de set diverse consultants van de politie rondlopen. Zij vertellen ons de echte verhalen, deze zijn nog veel bizarder dan de zaken die in de serie aan bod komen. Ze hebben ons verteld dat 80 tot 90 procent van de stalkers mentaal niet in orde is.
Omdat het zo’n specifieke misdaad is, heeft de L.A.P.D. (de politie in Los Angeles, red.) zelfs een speciale afdeling opgericht om stalkers aan te pakken. Wij kruipen in de serie in de huid van deze rechercheurs. Betere coaches kun je op de set dus niet hebben.”
Hou je door de serie meer afstand van je fans?
”Ik heb altijd afstand van mijn fans gehouden. Ik ben erg dankbaar voor alles wat ik doe, en ik vind het geweldig dat mensen mijn werk waarderen. Toch is het belangrijk om een duidelijke lijn te trekken tussen mijn privéleven en het werk wat ik doe. De nodige afstand is dus noodzakelijk. Je moet tegenwoordig erg voorzichtig zijn, zeker door de sociale media.”
Heb je ooit te maken gehad met een stalker?
”Ik heb in het verleden te maken gehad met stalkers, zelfs voordat ik bekend werd vielen ze me al lastig. Veel mensen weten niet dat ze geholpen kunnen worden door bijvoorbeeld de politie. Ik wilde graag aan deze show meewerken om hier awareness voor te creëren. Ik weet tenslotte hoe lastig het kan zijn.”
Wordt er in de serie ook een beroemdheid gestalkt?
„In Stalker hebben we een aflevering waarin te zien is dat een jonge popzangeres, die tevens een realityshow heeft, wordt lastiggevallen door een stalker. Ik vind het belangrijk om dit te belichten, omdat zowel beroemdheden als ‘gewone’ mensen worden gestalkt.
Mensen denken vaak dat alleen A-sterren lastig worden gevallen door stalkers, maar dit is absoluut niet waar. Ik sprak met een vrouw die tien jaar lang werd achtervolgd door een stalker. Ze is ons heel dankbaar dat we de show maken, omdat mensen de misdaad door de show eindelijk serieus zijn gaan nemen.”
Is Stalker een serie van nu, of had de serie ook tien jaar geleden gemaakt kunnen worden?
„In de jaren tachtig was er in Los Angeles een vrouw die werd gestalkt door een gemene man. Niemand nam haar serieus, ze werd dan ook niet beschermd door de politie. De stalker kon zijn gang gaan en belde op een dag bij haar aan. De vrouw deed de deur open, en werd door de man doodgeschoten. Vanaf dat moment heeft de politie een speciale afdeling opgericht die zich alleen focust op stalkers. De serie had tien jaar geleden dus ook kunnen verschijnen, maar door de social media zijn er veel meer stalkers bijgekomen. Het leeft nu dus veel meer dan vroeger.”