Interview: Martijn Krabbé over Het Orkest Van Nederland

21 december 2014 16:09 | sterren | Door Televizier

© William Rutten - RTL

Klassieke muziek is niet alleen geliefd bij deftige mensen, maar ook bij het gewone volk. RTL 4 zoekt in Het Orkest Van Nederland 65 amateur-muzikanten die een concert in het Concertgebouw geven.

Nederlandse zenders geven klassieke muziek steeds vaker een mooie plek in de programmering.  Na het succes van het Avrotros-programma Maestro, waarin bekende Nederlanders met een dirigeerstok zwaaien, komt RTL 4 met Het orkest van Nederland. Hierin worden 65 amateur­muzikanten gezocht die op 22 december zullen schitteren in een orkest tijdens een liveshow in het Concertgebouw in Amsterdam. 

Het Orkest Van Nederland

In de eerste aflevering van deze talentenjacht is te zien hoe een vakjury honderden muzikanten op auditie krijgt. Deze bestaat uit violiste Simone Lamsma, topdirigent Jan Willem de Vriend, pianist Wibi Soerjadi, operazangeres Tania Kross en dj/producer Ronald Molendijk. Een muzikaal gemêleerd gezelschap, en niet zonder reden: de amateurs moeten ook van alle muzikale markten thuis zijn. 

The Voice Klassiek

Ze moeten topstukken uit het klassieke repertoire kunnen spelen, maar ook pop- of dance­hits van een klassiek tintje voorzien. Na deze eerste schifting blijven er ongeveer 150 amateurmuzikanten over. Wanneer een jurylid onder de indruk is van een kandidaat, kan deze hem of haar direct een plek in het ensemble geven middels een ‘gouden stoel’. Het Orkest Van Nederland wordt daarom al de The Voice Klassiek genoemd. Uiteindelijk mag Jan Willem de Vriend, sinds 2006 chef-dirigent bij het Nederlands Symfonieorkest in Enschede, een eenheid maken van alle muzikanten, zodat het orkest in de finale klinkt als een klok. 

Martijn Krabbé

Martijn Krabbé presenteert Het Orkest Van Nederland. Hoewel hij een ervaren presentator van talentenjachten is, is hij ‘een leek’ op het gebied van klassieke muziek. „Ik heb het wel van huis uit meegekregen en kan ook nog wel een hobo van een fagot onderscheiden, maar vraag mij niet naar mijn favoriete componisten of namen van stukken die ik mooi vind.” 

Dominic Seldis

Gelukkig krijgt Martijn steun van contrabassist Dominic Seldis, lid van het Koninklijk Concertgebouworkest én jurylid in Maestro. Martijn: „Dominic is geen ervaren presentator en moet het vooral van zijn spontaniteit hebben. Maar hij is ontzettend geestig. Omdat hij een musicus is, doet hij de interviews op een andere manier dan ik. Juist daarom vullen we elkaar zo goed aan.” 

Klassieke muziek

Door het programma vindt Martijn klassieke muziek in ieder geval een stuk leuker. Dat is ook het doel van het programma. „We willen klassieke muziek naar de mensen brengen. Dat elitaire moet maar eens afgelopen zijn. Waarom zit je wel te snotteren om de klassieke muziek in een bioscoop en is het Concertgebouw een stap te ver? Klassieke muziek hoef je ook niet per se daar te luisteren of thuis bij het haardvuur met een cognacje erbij. Er zijn mensen die er de marathon op lopen of er de liefde op bedrijven. De muziek is van iedereen.”

Andere talenten

Bij de audities viel het Martijn wel op dat de kandidaten anders zijn dan die bij de andere talentenjachten die hij presenteert. „Dit zijn mensen die, soms hun hele leven lang, iedere dag urenlang studeren en daarvoor zelfs feestjes en vakanties laten schieten. Ze hebben veel te vertellen, over hun instrument en hun liefde voor muziek.” 

Verhalen

De verhalen achter de deelnemers zijn divers. Van tieners die een carrière als concertpianist ambiëren en zich via dit programma willen bewijzen, tot zestigers die hun muzikantendroom al hebben opgegeven maar er nog één keer voor willen gaan. „Ik sprak een meisje dat aan een stofwisselingsziekte lijdt en daardoor geen viool kan spelen. Ze koos voor dwarsfluit, omdat de dwarsfluitisten in een orkest dicht bij de violisten zitten. Zo kon ze toch naar de violisten kijken en haar favoriete instrument horen. Als je haar dan hoort spelen, heb je prachtige tv.”

Chantal Janzen zou het programma oorspronkelijk presenteren.

Meer over