De Rijdende Rechter heeft de Televizier-verkiezing voor beste hulpprogramma gewonnen en is nu al geplaatst op de selectielijst van de Gouden Televizier-Ring. Mr. Frank Visser vertelt.
Gefeliciteerd met deze overwinning. Ziet u uzelf in oktober al de Gouden Televizier-Ring in ontvangst nemen?
"Nee, dat zie ik mezelf niet doen. Ik ben terughoudend in dat soort dingen en treed niet veel op de voorgrond. Ik ben rechter.”
De Rijdende Rechter bestaat al bijna 20 jaar. Hoe begon het ooit?
"Op een dag kwamen twee heren met zwarte pakken en zwarte coltruien mijn kantoor binnen. ‘Zo zie je er dus uit als je bij de tv werkt’, dacht ik. Ik had ooit eens meegedaan aan een ander programma, dus ik denk dat mijn naam nog ergens in een kaartenbak zat. Ze zeiden dat ze een programma met drie rechters wilden maken. Hartstikke leuk om dat met collega’s te doen, leek mij. Uiteindelijk ging het heel anders. Ze lieten drie rechters zien aan een tv-panel en dat koos mij als zijn favoriet. Waarschijnlijk omdat ik toen de jongste was, en dat sprak de kijkers aan.”
Was De Rijdende Rechter meteen een succes?
"Nee, helemaal niet. Er keken maar 200.000 mensen. Ik vond dat geweldig, want ik schreef boeken en als je 200.000 titels verkoopt, kun je meteen een vakantiehuis kopen. Maar voor tv-begrippen is dat helemaal niks. Het werd in de zomer uitgezonden om 19.00 uur, een onmogelijk tijdstip. Maar de NCRV geloofde in De Rijdende Rechter, het aantal groeide van 200.000 naar 400.000, naar nu 1.800.000. Dat duurde wel jaren.”
Nog steeds lijkt De Rijdende Rechter aan populariteit te winnen.
"Dat weet ik niet, maar er kijken wel steeds meer jongeren. Al die jaren veranderde er niets wezenlijks aan het programma. Ik ben alleen ouder en misschien dat het programma wat humoristischer is dan in het begin. Dat komt omdat ik losser ben geworden in de loop der jaren.”
Welke zaken zijn u het meest bijgebleven in al die tijd?
"Toen ik vijftien jaar geleden door het land reed, wist ik precies in welke plaats ik welke zaak had behandeld. Zo van: hier ging het over twee verzopen katten. Maar inmiddels heb ik geen idee meer. Het zijn natuurlijk ook geen zaken van leven en dood waarmee we te maken krijgen.”
De laatste jaren lijkt er een overschot aan ‘recht op overpad-zaken’. Waar komt dat vandaan?
"Dat is inderdaad iets van de laatste tijd. Daarvoor ging het altijd over overhangende bomen. Tenminste, dat dachten de kijkers. In werkelijkheid deden we één of twee bomenzaken per seizoen. In de jaren daarvoor was er weer veel verenigingsleed, onenigheid over de biljartclub, bijvoorbeeld. Bij de gewone rechter zie je ook dat er in bepaalde perioden veel gelijksoortige zaken zijn. Iemand zou eens moeten promoveren op dat onderwerp.”
Waarom is het recht op overpad nu zo’n ding?
"Op het platteland werd het altijd geaccepteerd en normaal gevonden, maar de nieuwe generatie wil niet dat er iemand door zijn achtertuin loopt. En met die bomen: heel lang werden bomen mooi gevonden, maar nu wil iedereen 24 uur per dag zon in de tuin en dan staat zo’n boom van de buurman ineens in de weg.”
De toon die mensen aanslaan in het programma lijkt agressiever te worden. Vindt u dat ook?
"Dat is van alle tijden. Ik ben opgegroeid in een volkswijk en daar waren ze ook niet vies van een robbertje vechten. Maar misschien dat het komt omdat de middenklasse langzaam verdwijnt en daarmee ook de normen en waarden van die klassen. Het burgerfatsoen neemt af. De normen en waarden van de lagere klassen worden op die manier de norm. Ik denk dat De Rijdende Rechter een goed beeld geeft van wat er in onze samenleving speelt. Maar het is ook weer niet zo dat de mensen elkaar neerschieten in ons programma.”
Wat doet u om uw hoofd leeg te maken van juridische rompslomp?
"Ik ben heel graag buiten, ik maak lange wandelingen in de duinen of aan zee. En dan bedoel ik niet een kwartiertje, maar urenlang, zodat het zware lichamelijke inspanning is. Moe worden is de beste remedie tegen zware geestelijke belasting. Met je handen werken en je druk maken over hoe je zevenblad wegkrijgt. Wat zevenblad is? Het meest verschrikkelijke onkruid dat je je maar kunt bedenken.”
Ooit gaat u met pensioen, vindt u het leuk als er dan een nieuwe ‘rijdende rechter’ komt?
"Ik wil dit graag tot m’n 70ste blijven doen, dat is de pensioenleeftijd van een rechter. Daarna lijkt het me leuk als er een programma komt dat De Nieuwe Rijdende Rechter heet. Een Idols-achtig programma waarin het publiek mag kiezen wie het wordt. Een man, vrouw, een aanraakbaar type of misschien iemand die net zo oenig is als ik.”
De Rijdende Rechter is elke week te zien op dinsdag om 22:20 uur op Nederland 1.