Onder leiding van Peter van der Vorst strijden hoogbegaafden tegen elkaar in SlimmerIQen. In deze kennisquiz portretteert hij ook de kandidaten.
Is er iemand in je persoonlijke omgeving hoogbegaafd?
„Mijn man werkt in het onderwijs en heeft te maken met hoogbegaafde kinderen. Ook in mijn vriendenkring heb ik een aantal hoogbegaafden.’”
Het is niet alleen een quiz, ook de persoonlijke verhalen van de kandidaten komen aan bod.
„Veel mensen worstelen met hun hoogbegaafdheid. Ze durven er niet voor uit te komen, omdat ze als aansteller of opschepper worden gezien. Het is gewoon not done om te zeggen dat je hoogbegaafd bent. Met name de wat oudere kandidaten zijn op school flink gepest. Ze voelden zich doodongelukkig, omdat ze niet konden omgaan met het feit dat ze anders waren. Er zitten best schrijnende verhalen tussen.”
Velen zien hoogbegaafden als sociaal beperkte types. Klopt dit?
„Het vooroordeel dat ze sociaal minder ontwikkeld zouden zijn, had ik zelf ook. Maar in de meeste gevallen is dat echt onzin. Wel is het zo dat een groot aantal in de IT werkt. Maar we hebben ook een vrachtwagenchauffeur, een planner bij De Efteling en een jongen die in de jeugdselectie van Feyenoord zit. Met dit programma wil ik laten zien dat hoogbegaafden normale mensen zijn. Ze hebben alleen een bijzonder talent.”
Welk talent viel je het meest op tijdens de opnames?
„Wat mij vooral opviel, was hoe snel ze denken en reageren. Vaak gaven ze halverwege mijn vraag al antwoord. Na afloop was ik best moe. Verder vertelden ze grappige anekdotes; dat ze op eenjarige leeftijd al konden praten en op hun derde lezen.”
Is het voor de kandidaten lastig om met dit talent te leven?
„Iedereen kan nu prima met zijn intelligentie omgaan. Het is ook een stuk makkelijker geworden, omdat er meer erkenning en aandacht voor is. Er bestaat speciaal onderwijs, waardoor kinderen zich meer op hun gemak voelen. Uiteindelijk heb je er vooral voordeel van als je zo slim bent.”