Als kok

Jetske van den Elsen voegt zich bij team van BinnensteBuiten-experts: 'Een droom die uitkomt'

16 september 2024 10:00 | sterren | Door Richard Roosenboom

© Henk Wildschut

Jetske van den Elsen ontdekte dat ze naast presenteren nog een ander talent in huis heeft: koken. Als nieuwe chef van BinnensteBuiten kan ze beide combineren. Het kookplezier spat van het scherm.

We kennen je onder andere als presentator van ‘Spoorloos’. Hoe is je enthousiasme voor koken ontstaan?

“Eigenlijk begon het toen ik begin twintig was. Ik maakte mijn eerste verre reis, naar Thailand. Daar kun je op elke hoek van de straat de lekkerste gerechtjes eten. Ik was gefascineerd door de smaken, heel anders dan die je in de Nederlandse supermarkt aantreft. Op de terugweg nam ik kruiden en sauzen mee in mijn rugzak. Weer thuis begon ik ermee te experimenteren. Dat pakt niet altijd goed uit, haha.”

Bleef het bij een hobby?

“In 2018 las ik over een opleiding waar je alle basisprincipes van het koken leert, een jaar lang een dag per week. Ik had het erover met een vriendin: ‘Dit is wat we willen!’ Er waren nog precies twee plekken vrij. Daar gingen we, compleet met werkschoenen, sloof, koksmutsen en onze eigen messenset. Ik was zo enthousiast dat ik me na de opleiding, en naast mijn presentatiewerk, als stagiair aanbood bij een restaurant. Ik wilde alle kneepjes van het vak leren. om te kijken of ik het dan nog steeds leuk zou vinden.”

En?

“Ik stond er heerlijk groenten te snijden, toen kwam corona en moesten alle restaurants dicht. Ik besloot in mijn eigen keuken kookfilmpjes te maken en die online te zetten, in eerste instantie anoniem. Die werden heel goed bekeken. Daarna werd ik gebeld door Celebrity MasterChef, of ik wilde meedoen als kandidaat. Ik heb nog even getwijfeld, maar ik dacht: hier kan ik laten zien wat ik kan. Ik heb me heel goed voorbereid en… ik won! Daarna durfde ik mijn kookfilmpjes wél onder mijn eigen naam online te zetten.”

Lees ook: Jetske van den Elsen wint Celebrity MasterChef 2022: ‘Bokaal prijkt op de afzuigkap’ 

Hoe kwam je bij BinnensteBuiten terecht?

KRO-NCRV vroeg me of ik mijn recepten wilde delen voor Smaakmakers, een online-serie van BinnensteBuiten. Dat werden dingen die iedereen vaak al in het keukenkastje heeft staan, maar die je ook makkelijk zelf kunt maken, zoals mayonaise en pindakaas. Ook die filmpjes werden goed bekeken, sommige wel anderhalf miljoen keer. Ze vroegen me ook op tv te koken als nieuwe chef. Het was een droom die uitkwam.”

Wat voor soort gerechten ga je maken?

“Vegetarische Aziatische gerechtjes die makkelijk te bereiden zijn. Veel roerbakken met lekkere smaakmakers. En ik vind het belangrijk dat het er mooi uitziet op het bord, daar besteed ik ook aandacht aan. Net als de andere chefs maak ik ook zo nu en dan een uitstapje, bijvoorbeeld naar een boer die een bijzondere groente teelt. Daarmee bereid ik dan iets lekkers.”

Wat ga je ons voorschotelen in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen?

“Deze eerste aflevering zijn dat udonnoedels, Japanse noedels gemaakt van tarwebloem, water en zout. Ze zijn wat dikker dan mie. Daarbij serveer ik een smaakvolle pindasaus, die je heel makkelijk zelf kunt maken van het laatste restje pindakaas.”

BinnensteBuiten is vanaf maandag 16 september weer iedere werkdag om 19:10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer over