De moderne Mary Poppins komt naar Nederland: in Nanny On Tour helpt opvoedkundige Jo Frost gezinnen hun onhandelbare kinderen in het gareel te krijgen.
Jo Frost werd op haar 20ste nanny en vanaf haar 33ste was ze een supernanny. Het opvoeden van andermans kinderen maakte haar rijk en beroemd. En vanaf deze week zet ze ook Nederlandse ettertjes op hun plek. Voor RTL 4 trekt ze in Jo Frost: Nanny On Tour door ons land met een camper, waarin ze wanhopige ouders vertelt hoe ze weer grip op hun nageslacht kunnen krijgen. Ze parkeert deze camper op een willekeurig plein in Nederland, alwaar wanhopige ouders aankloppen voor advies over hun krijsende, gewelddadige en/of brutale kroost.
Geen opleiding
En Jo weet waarover ze praat. Ze reageerde in 2004 op een advertentie van de Britse zender Channel 4, die een nanny zocht voor een nieuw opvoedprogramma. Al na een paar uitzendingen was ze de grote heldin van alle ouders in Groot-Brittannië, ondanks dat ze nooit een echte opleiding volgde tot opvoedkundige. Maar dat is volgens Jo ook helemaal niet nodig. "Volgens mij is ervaring een veel belangrijkere kwalificatie dan een opleiding. Ik denk niet dat ik kundiger word wanneer ik een examen doe of een paar boeken lees. Ik heb 100.000 uur ervaring in het veld en zie meteen hoe een situatie in elkaar steekt."
Altijd die ouders
Iedereen die weleens een paar Supernanny-afleveringen heeft gezien, weet dat het probleem nooit bij de vervelende kinderen ligt, maar bij de ouders die er een potje van maken. "De meeste ouders zijn oververmoeid. Maar het is vooral zaak dat ze van opvoeding hun prioriteit maken. Je moet er wat voor doen."
Wereldwijd
Dit is de eerste keer dat de supernanny een programma voor Nederlandse ouders maakt. Zijn onze problemen hetzelfde als die van ouders in Engeland en Amerika? "100% zeker", zegt Jo Frost. "Mijn adviezen zijn wereldwijd te gebruiken, of het nu in Australië, Japan, Mexico of Nederland is. Iedereen kan de methodes op zijn eigen situatie toepassen. Alle kinderen, in welk land ook, gaan door dezelfde fases."
Prins William
Een van Jo’s technieken die al jarenlang meegaat, is ‘the naughty chair’, oftewel het strafbankje. Als een kind een driftaanval heeft, waarschuw je één keer en als het dan nog niet luistert, stuur je hem (of haar) fluks en zonder pardon naar een strafplek, tot hij weer bij zinnen is. Zelfs prins William schijnt deze techniek te gebruiken. Vlak voor de geboorte van de kleine prins George heeft William urenlang Supernanny-afleveringen bekeken, zodat hij goed voorbereid zou zijn op de komst van zijn eerste. En zelfs de meekijkende prins Harry had lol in Jo Frost.
Jo’s kinderloosheid
Jo maakte de afgelopen jaren talloze programma’s - die in 48 landen worden uitgezonden - en schreef zeven boeken over opvoeden. Toch maakt de Britse pers zich al jaren drukker over de kinderloosheid van Jo Frost zelf. Toen ze recentelijk een jaar vrijnam van televisie, nam iedereen dan ook direct aan dat ze nakomelingen aan het produceren was. Maar nee hoor: Jo was druk bezig met haar volgende boek. Toch sluit ze kinderen krijgen zeker niet uit, al wordt dat wel opschieten nu ze 43 is. Maar wat Jo Frost betreft zouden het net zo goed adoptiekinderen kunnen zijn. "Mijn verloofde en ik hebben die mogelijkheid besproken en daar voel ik wel wat voor."
David Cameron
Die verloofde is de 46-jarige Amerikaan Darrin, die Jo ontmoette tijdens de opnamen van haar show in Amerika. Ze verhuisde voor de liefde naar Californië. Dat betekent niet dat ze haar brandende ambitie kwijt is om het verschil te maken. Jo deed onlangs een oproep aan de Britse premier David Cameron. Ze wil enkele honderden leraren een opleiding laten volgen over haar technieken, zodat die overal in het land kunnen worden toegepast. En zo kan Groot-Brittannië het eerste land worden met enkel voorbeeldige kinderen. Allemaal dankzij supernanny Jo Frost.
Lees ook:
De uitzending van de eerste aflevering van Jo Frost: Nanny On Tour was succes