In de nieuwe misdaadserie Ontvoerd probeert John van den Heuvel kinderen terug te halen die door één van de ouders zijn ontvoerd naar het buitenland.
Waarom pak je in dit programma juist deze ontvoeringen aan?
"Ik heb me in het onderwerp verdiept en gezien wat voor leed ontvoeringen met zich meebrengen. De rechtbank velt hier een krachtig oordeel over, maar toch kun je je kind niet terughalen. Alles moet worden geregeld via verdragen en rechtshulpverzoeken. In de praktijk is dit heel bureaucratisch, want het duurt jaren voor er actie ondernomen wordt. De ouder krijgt het gevoel dat er niets gebeurt en met dit programma zijn wij in dat gat gesprongen.”
Hoe ga je om met de risico’s?
"We zijn voorzichtig en doen alles in overleg met instanties. Soms werken we samen met politiemensen die op de Nederlandse ambassades zijn geplaatst. Je kunt niet elk risico uitsluiten. We hebben te maken met emoties en zijn op plekken waar andere normen en waarden gelden, dus we komen soms in spannende situaties terecht. Het gevoel dat een kind bij de operatie gebaat is, staat bij mij voorop.”
Hoe gaat het terughalen van een kind in zijn werk?
"De redactie controleert feiten en onderzoekt of de achtergebleven ouder in zijn recht staat. Als alles klopt, begint het zoekwerk. Wanneer het kind wordt gesignaleerd, gaat ons team met de ouder naar het betreffende land. We onderhouden intussen nauw contact met de politie, het Openbaar Ministerie en Buitenlandse Zaken. Er wordt ter plekke een advocaat ingeschakeld en via procedures proberen we de rechterlijke macht aan onze kant te krijgen. Na de uitspraak ondernemen we juridische stappen om ouders en kind met elkaar te laten praten.”
Loopt een terughaalactie weleens anders dan gepland?
"Voordat we een zaak aannemen, wordt er altijd veel onderzoek gedaan. We willen zeker weten of het mogelijk is om het kind te vinden en of het ook daadwerkelijk beter af is in Nederland. Zo was er tijdens het programma een keer een situatie waarin een moeder op zoek ging naar haar kind, dat uiteindelijk bij de vader in Canada bleek te wonen. De moeder heeft het kind wel gezien, maar het is daar toch gebleven. We besteden ook veel aandacht aan nazorg. De vader en moeder uit deze zaak praten bijvoorbeeld weer met elkaar.”