Joop Braakhekke (75) heeft geen goed woord over voor de Nederlands zorgverzekeraars die meer oog voor winst hebben dan voor het redden van levens.
In een interview met het AD doet de restaurateur in ruste zijn beklag over de gang van zaken in de medische wereld. Hij kreeg eerder deze maand te horen dat zijn alvleesklierkanker zich heeft verspreid naar zijn lever en longen.
Immuuntherapie
Er bestaat een experimentele immuuntherapie die waarschijnlijk beter aanslaat dan de standaard chemokuur, maar tot Joops' grote woede mag de behandeling niet in Nederland worden uitgevoerd. Ook weigert zorgverzekeraar ONVZ te betalen, omdat het een niet door de overheid erkende en goedgekeurde therapie bereft. Braakhekke besloot daarom uit te wijken naar Duitsland en de kosten, zo'n 40.000 euro, zelf te dragen. Maar het lot van anderen ontgaat hem niet: "Als je geen geld hebt, ga je dood. Waar is de ethiek?"
Op zijn Facebookpagina deed Braakhekke eerder deze week uitgebreid z'n beklag over de gang van zaken in de medische wereld. Hij is sindsdien overladen door berichten van mensen met soortgelijke ervaringen. Volgens Joop wordt er teveel gekeken naar winst en niet naar het redden van mensenlevens.
Joop start op woensdag 5 oktober met de dendritische celtherapie die zijn leven mogelijk kan redden. Naar omstandigheden voelt hij zich redelijk: "Met het lichaam, vooral de spijsvertering, gaat het gewoon niet goed. Maar ik heb er veel vertouwen in.''