Rutger van den Broek heeft een bakboek voor de feestdagen geschreven: Rutger Bakt Feestelijk. De chocoladesinaasappelmoelleux - een klassieker - is een aanrader!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 100 gr boter
- 100 gr pure chocolade
- 1 sinaasappel, voor de rasp
- 1 el sinaasappellikeur (of sinaasappelsap)
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 75 gr suiker
- 1 mespuntje zout
- 60 gr bloem
Verder nodig
- 1/2 liter vanille-ijs
- boter, om in te vetten
- bakpapier
- kookringen of vormpjes
Bereidingswijze
Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer tot deze is gesmolten en voeg vervolgens de sinaasappelrasp en -likeur toe. Klop in een kom de eieren, eidooiers, suiker en het zout licht op. Spatel de bloem erdoor en meng als laatste het chocolademengsel erdoor. Laat het beslag minstens 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet kookringen of vormpjes met een inhoud van 150 ml in met boter en plaats deze op een bakplaat (als u kookringen gebruikt, bekleed de plaat dan met bakpapier). Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag en bak de moelleux 10 tot 14 minuten, tot de bovenkant net gestold is. Laat de moelleux uit de oven 2 minuten rusten en stort ze vervolgens op een bord. Serveer ze warm, het liefst met een bolletje vanille-ijs erbij.
Ook het recept van Heel Holland Bakt-jurylid Janny is culinair hoogstandje.