Marlijn Weerdenburg over Broodje gezond

17 mei 2016 14:49 | sterren | Door Televizier

© Stijn Ghijsen

In het KRO-NCRV-programma Broodje gezond gaan Marlijn Weerdenburg en Ersin
Kiris op zoek naar de zin en onzin over voeding. Marlijn: ‘Ik ben me regelmatig kapot geschrokken!'

Voor de consument is het doen van de dagelijkse boodschappen allang geen ontspannen bezigheid meer. Deskun­digen, gezondheidsgoeroes en diëtisten buitelen over elkaar heen met nieuwe uitspraken over voeding. ­Verschillende trends, hypes en adviezen volgen elkaar in snel tempo op. Word je van brood dik? Zijn biologische groenten gezonder? En is sap net zo slecht als cola?

Broodje gezond

In de nieuwe zesdelige serie Broodje gezond onderzoeken Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris welke uitspraak een feit of een fabel is. ‘Daarvoor gaan we langs bij verschillende mensen die daar iets zinnigs over te vertellen hebben, zoals boeren, fabrikanten, medisch specialisten en wetenschappers. Op basis daarvan ­komen we met een conclusie’, vertelt Marlijn. Juist dat laatste vormt hét doel van het programma. ‘Je krijgt in de uitzending veel informatie, maar uiteindelijk draait het erom dat we helderheid willen verschaffen.’

Betrouwbaar

Dat klinkt prachtig, maar hoe weten we dat die conclusie wél klopt? ‘Door al die verschillende kanten te horen, krijg je een breder beeld. Natuurlijk zal een boer en een ­fabrikant altijd zijn werkwijze en product verdedigen, dus wat zij vertellen hoeft niet per se de waarheid te zijn. Artsen en wetenschappers daarentegen moeten zich baseren op feitelijke kennis en wetenschappelijke   onderzoek. Als je al die informatie bij elkaar brengt, kom je tot een vrij betrouwbare conclusie denk ik.’

Bourgondisch

Als bourgondisch vleesliefhebber was Marlijn het meest benieuwd naar het vraagstuk in de eerste aflevering: Krijg je kanker van het eten van vlees? ‘Toen ik ­begin dit jaar hoorde dat worst en rood vlees een verhoogde kans op darmkanker hebben, werd ik wel een beetje bezorgd.’ Over de uitkomst wil ze niets zeggen. Wel garandeert ze dat alle zes afleveringen de nodige verbazing zullen opleveren. ‘Iedereen is opgegroeid met bepaalde ideeën over voedsel die je via media of van je ouders hebt meegekregen, zoals het belang van voldoende melk drinken. Tijdens de opnames ontdekte ik dat veel producten helemaal niet zo gezond blijken als ik altijd had gedacht. Ik ben me regelmatig ­kapot geschrokken.’

Belangrijkste les

De belangrijkste les die ze heeft geleerd: ‘Eet alles met mate en durf te variëren. Dat klinkt als een open deur, maar het wordt door dit programma nog maar eens bevestigd. Het is helemaal niet erg om een glas vruchtensap per dag te drinken. Maar weet wel dat je daarmee een aardige hoeveelheid suikers binnen hebt en dat het dus niet zo verstandig is om daarna ook nog een reep chocolade te eten.

Te veel zout, suiker, vet

Wij zeggen niet wat je wel en niet mag eten of drinken, maar willen de kijker bewust maken. Een andere les die ik heb geleerd, is dat je niet alles klakkeloos moet aannemen. Niet voor niets voert de Consumentenbond al een tijd actie tegen het groene en blauwe vinkje op verpakkingen, die impliceren dat een product een gezonde of bewuste keuze is. Het blijkt dat voedingsbedrijven zo’n logo tegen betaling op hun product kunnen krijgen, ook als het te veel zout, suiker of verzadigd vet bevat. Wat dat betreft valt er nog een hoop te verbeteren.’

Eet jezelf mooi

Voeding en gezondheid. Het is een thema dat Marlijn ook persoonlijk zeer bezighoudt. ‘Sinds twee jaar eigenlijk. Ik kreeg van mijn zus het boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig, waarin wordt uitgelegd wat voedsel met je doet en welke keuzes je het beste kunt maken. Een enorme eyeopener. In diezelfde periode onderging iemand in mijn omgeving een zware operatie. Omdat hij zo’n goede conditie had, herstelde hij daar in een mum van tijd van. Vanaf dat moment ben ik ­bewuster gaan leven: gezonder eten, vaker sporten. In no time voelde ik me geestelijk en lichamelijk een stuk energieker.’

Wijn

De omslag zat vooral in de alcoholconsumptie, zegt ze. ‘Voorheen dronk ik dagelijks wijn, vaak meer dan een glas. Niet alleen omdat ik het lekker vond, maar ook voor de gezelligheid. Elke keer als ik met vrienden op stap was, ging er een fles open. Dat is nu volledig uit mijn systeem. Ik vind het onzin om vanuit een sociaal oogpunt alcohol te drinken. Sinds ik minder drink, sta ik veel frisser op. Natuurlijk laat ik ook wel eens de teugels vieren, zoals een paar weken geleden bij een borrel van KRO-NCRV.’ Sinds ze een vriend heeft, staat ze vaker in de keuken. ‘Ik vond het vreselijk om voor mezelf te koken. Omdat mijn vriend enorm goed kan koken, besteed ik er nu meer aandacht aan. Ontzettend leuk om samen te kokkerellen en daarna van een heerlijke, gezonde maaltijd te genieten.’

Presentatiedebuut

Broodje gezond  is de eerste grote presentatieklus voor Marlijn. De actrice en zangeres, bekend van de SBS 6-­serie Danni Lowinski, tekende begin dit jaar een contract bij KRO-NCRV. Nadat ze afgelopen zomer al voor die omroep de Nijmeegse Vierdaagse mocht verslaan, kreeg ze de smaak van het presenteren te pakken. ‘Het leek me ontzettend leuk om dat vaker te doen,
en nu krijg ik die kans. Ik ben heel blij dat ik met een programma als Broodje gezond mag beginnen. Het heeft een heldere vorm, ik heb veel bewegingsvrijheid omdat het op locatie is en als het niet goed gaat, kan ik het overdoen. Bovendien heb ik veel affiniteit met het onderwerp. Alles wat ik leer, kan ik toepassen in mijn ­eigen leven.’

Spannend

Dat neemt niet weg dat ze het behoorlijk spannend vindt. ‘Als je voor die camera staat, denk je toch: doe ik het wel goed? Bij acteren staat praktisch ­alles vast. Nu kan ik me nergens achter verschuilen, dat is enorm wennen. Gelukkig word ik goed begeleid.’ Overigens blijft Marlijn ook gewoon acteren. Zo is ze nu bezig met de opnames van de nieuwe serie Petticoat, ­gebaseerd op de gelijknamige musical, die dit najaar op tv komt. Alsof dat niet genoeg is, toert ze dit najaar ook nog door het land met haar band Miss Molly & Me. ‘Dat ik al die dingen kan doen, is echt
een luxe.’

Broodje gezond, dinsdag  21.10  NPO 3

Meer over