Presentator Menno Bentveld (55) wil met het nieuwe seizoen Vroege Vogels laten zien dat de Nederlandse natuur complex, maar vooral ongelooflijk mooi is. “Alles wat je ziet hebben we echt meegemaakt.”
“Alle boswachters met wie ik op pad ga, zien de gevolgen van de droogte en het stikstofprobleem. Voor grassen en bramen werkt een teveel aan stikstof als kunstmest: ze groeien zo hard dat zeldzame planten die insecten aantrekken in de verdrukking komen.”
Zijn er ook lichtpuntjes?“Door projecten waarin meer ruimte aan rivieren wordt gegeven, is er bijzondere natuur bijgekomen. Ook hebben een aantal nieuwe dieren ons land bereikt. We zien nu de visarend en de zeearend, dat is indrukwekkend. De cetti’s zanger en de blauwborst doen het super. En met de otter, de bever en de das gaat het gelukkig ook een stuk beter.”
Wat kunnen we verwachten van het nieuwe seizoen van ‘Vroege vogels’?“We starten met twee specials. De eerste gaat over wintergasten, want het lijkt misschien alsof de natuur in de winter stilstaat, maar er zijn honderdduizenden vogels die juist in ons land overwinteren of op doorreis zijn. Voor de tweede special ga ik op pad met een aantal natuurfilmers om te laten zien hoe ze te werk gaan en hoe ingewikkeld dat soms is. Zo ga ik mee met Luc Enting, die de populaire nestcams van de Vogelbescherming beheert. We hebben samen de camera’s bij de ooievaarsnesten geïnstalleerd.”
Welk dier heeft dit seizoen de meeste indruk op je gemaakt?“Met veldecoloog Rick de Ruiter doorkruisen we het Twentse Dinkelland op zoek naar de rode wouw: een zeldzame roofvogel met een spanwijdte van wel 1,60 meter. Grote opwinding als we hem te zien krijgen! In het Markermeer filmen we het nonnetje, een witte eend met zwarte vlekken bij de ogen. Die heeft een snavel met zaagvormige kartels. Als hij een visje pakt, laat-ie niet meer los.”
Wat doen jullie als je een dier niet kunt vinden?“Natuurlijk komt het ook voor dat het niet lukt om een bepaald dier voor de camera te krijgen. In andere natuurprogramma’s wordt dan stiekem oud beeld gebruikt, iets wat bij ons uit den boze is. Alles wat je ziet, hebben wij echt meegemaakt. Omdat we twee dagen en nachten in een natuurgebied bivakkeren, worden we gelukkig ook vaak verrast door dingen die we van tevoren zelf niet hadden kunnen bedenken. Zo begonnen er laatst midden in de nacht ineens twee steenuilen naar elkaar te roepen. Toen zijn we gaan uitzoeken waarom ze dat doen.”
Je presenteert ‘Vroege vogels’ inmiddels zestien jaar. Gaat het nooit vervelen?“Nee, sterker nog: ik vind het een voorrecht. Reis eens van het Limburgse Geuldal naar Ameland: de Nederlandse natuur is ongelooflijk divers en is van levensbelang voor miljoenen dieren. Als we met de crew in de blubber liggen met een krentenbol en een kop koffie dan zeggen we tegen elkaar: ‘dit is het mooiste dat er is’.”
Vroege Vogels is vanaf zaterdag 29 april 2023 wekelijks om 19.15 uur te zien op NPO 2.