Nicolette van Dam over Door Het Oog Van De Naald

25 januari 2015 16:00 | sterren | Door Televizier

© Otto van den Toorn

Nicolette van Dam pakt de draad weer op na haar zwangerschapsverlof. Letterlijk: ze presenteert Door Het Oog Van De Naald, een nieuwe afvalrace waarin tien duo’s achter de naaimachine kruipen.

Ambacht en authenticiteit: het zijn woorden die je vaak hoort. Een programma waarin amateurs zelf kleding maken, past dan ook goed in deze tijd, vindt ook presentatrice Nicolette van Dam „Het zelf maken van kleren leeft echt onder de mensen, dat merk je overal. Naaien is ook leuk. Het is toch geweldig om zelf iets voor je kind te kunnen maken, dat niemand anders op school draagt? En iedereen kan het leren. Je moet er alleen tijd voor hebben.”

Door Het Oog Van De Naald 

In Door Het Oog Van De Naald moeten tien duo’s elke week twee opdrachten tot een goed einde brengen. De eerste is binnen een tijdslimiet een kledingstuk fabriceren dat je, in de woorden van Nicolette, ‘anno 2015 in je kast wilt hebben’. Daarna meldt zich een bekende Nederlander in het atelier, met het verzoek rap iets in elkaar te zetten dat nog ontbreekt in zijn of haar garderobe. Dennis Weening, Lieke van Lexmond en Ruud Feltkamp behoren tot de klanten.

Jury 

De jury beoordeelt wie het er het beste vanaf hebben gebracht: de door de wol geverfde coupeuse Nelleke Rimmelzwaan let op de uitvoering en de details en de trendgevoelige fashion- en lifestyledeskundige Maik de Boer kijkt of het kledingstuk modieus genoeg is.

Addy van den Krommenacker

Modellen showen de ontwerpen op de catwalk in de oude, leegstaande fabriek waar Door Het Oog Van De Naald wordt opgenomen. Het paar met de minste punten valt af. De rest gaat door, op weg naar de finale. Het winnende stel mag onder meer een workshop van topcouturier Addy van den Krommenacker volgen en krijg een jaar lang gratis stoffen tot z’n beschikking. 

Verkeerde stof

Als ‘rode draad’ van de show, zoals Nicolette haar rol omschrijft, heeft de presentatrice hoge verwachtingen van de talentenjacht voor kleermakers. „De emoties lopen soms hoog op”, belooft ze. „Het wordt zeker niet saai. Voor de kandidaten is naaien echt een passie. Als het dan niet gaat zoals ze willen of als ze het onderling oneens zijn over de stof die ze moeten kiezen, kunnen ze flink tekeer gaan.”

Vakmanschap 

Hoewel de deelnemers zich bedienen van moderne, computergestuurde naaimachines moeten ze het vak goed in de vingers hebben. Nicolette: „Je hebt veel talent en ervaring nodig om in een paar uur een broek of een mantelpak te maken. Het is ambachtelijk werk, het gaat om vakmanschap. En het is maar de vraag of zo’n machine met toeters en bellen het er makkelijker op maakt.” 

Nicolette van Dam

Nicolette zelf heeft geen verstand van het maken van kleren. „Ik hoef er ook niet alles van te weten. Het draait om de kandidaten, die geven de wedstrijd kleur. Ik kijk door de ogen van het publiek en stel vragen die ook opkomen bij de mensen thuis.” Ze nam wel één naailes voor de show. „Het is om jaloers op te worden: een hobby waar je zó veel rust en energie uit haalt. Maar ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om het echt te leren. We hebben twee kinderen, ik run een zaak met mijn broer en dan dit programma ook nog... Ik moet wel prioriteiten stellen.”

Televizier sprak onlangs ook met Erik van Muiswinkel over Cojones.

Meer over