Overvolle supermarkten, gasten ontvangen, ingewikkelde gerechten: het kerstdiner is een bron van stress. Met deze tips van tv-kok Sandra Ysbrandy hou je het hoofd koel. ‘Met de opmaak kun je scoren als een gek.’
1. Kies voor groente
“De trend is: gezond eten, ook tijdens de kerst. Geef groenten dus eens een hoofdrol in plaats van die grote stukken vlees of vis. Dat is ook veel budgetvriendelijker.
En serveer voor de verandering wat alcoholvrije drankjes, bijvoorbeeld een mooie mocktail als aperitief.”
2. Betrek iedereen bij de bereiding
“Ik hou erg van een grote tafel met veel mensen. Het leukste is het dan als alle gasten een gerecht verzorgen. Zo voorkom je meteen dat iedereen lekker aan de wijntjes zit en jij maar loopt te sloven in die keuken. Stem het vooraf wel goed af. Ik ga met mijn familie op wintersport met 23 man, we weten al tijden wie wat maakt. En laat de kinderen ook een gang maken, het kerstdiner is een lange zit, zo wordt het voor hen leuker. Als jong kind maakte ik de zalmmousse uit de Tip Culinair, trots dat ik was!”
3. Vegetarisch is ook een optie
“Steeds meer mensen eten geen vlees of vis. Kies voor een mooie vegastoof of -curry, je kunt dan eventueel later in een aparte pan nog vlees toevoegen voor wie dat wil. Sowieso is zo’n gerecht handig omdat je het al een dag van tevoren kunt maken, het wordt er alleen maar lekkerder van. Heerlijk en feestelijk met een gegratineerde aardappel-knolselderijpuree erbij.”
4. Houd het simpel
“Gebruik simpele trucs voor grootse effecten. Zwarte linzen zijn spotgoedkoop, maar ogen als kaviaar als je ze over zalm of een bietenpuree drapeert, superchic. Kies bij een rijstgerecht eens voor wilde rijst of rode rijst uit de Camargue. En pimp je puree op door biet of wortel te gebruiken; dat oranje of rood op je bord ziet er spectaculair uit. Maak je risotto met parelgort in plaats van risottorijst, dan kun je ’m al bijna helemaal voorbereiden, die hoeft niet à la minute geserveerd te worden. Als je daar bietensap aan toevoegt wordt-ie bovendien mooi kerstrood. Denk van tevoren ook na over de opmaak van de borden, daarmee kun je scoren als een gek. En: maak je gerecht vooral met liefde klaar.”
5. Het hoeft niet perfect
“Hou jezelf voor dat het eten niet perfect hoeft te zijn. Het gaat niet om het eten maar om het samenzijn, om de verbinding. Het is zo waardevol om samen aan een mooie tafel te kunnen zitten, tijd voor elkaar te nemen en bij te praten. We hebben dat in die coronajaren zo gemist.”
6. Teveel stress? Ga uiteten
“Blijft dat diner toch een hoofdpijndossier? Ga dan gewoon lekker uit eten, klaar! Kies een mooi restaurant dat past bij je budget. Het scheelt een berg stress en je steunt de horeca er ook nog eens mee.”