De slimste mens is toe aan haar finaleweek. Lange tijd leek het of schrijfster en zangeres Stella Bergsma van de partij zou zijn, maar ze viel nét buiten de boot. Toch beschouwt ze haar deelname als een bijzondere ervaring die ze achteraf gezien onderschat had.
Hoe werd je gevraagd voor het programma?
"De makers benaderden mijn literaire agent. En er was spoed bij, want iemand had afgezegd. Ik werd de volgende dag al in de studio verwacht met drie setjes kleding. Daar sloeg bij mij de paniek al toe: ik heb niet eens drie setjes! Ik moest dus eerst de stad in."
Kende je De slimste mens al?
"Ik ben geen hele trouwe kijker, ik heb zelf niet eens een tv, maar ken het spel wel. Ik vond vooral de puzzel leuk. Bij de andere rondes komt het neer op feitenkennis, maar bij de puzzel moet je steeds andere verbanden leggen, dat vind ik wat meer een uitdaging. Ik denk dat je daarbij ook meer kan zien of iemand slim is of niet. Ik vind trouwens wel dat De slimste mens wat losser mag, zoals in het Vlaamse origineel. De sfeer is hier vaak wat stroef en stijfjes. Dat moet toch anders kunnen? Wat mij betreft introduceren ze een luchtig tweede jurylid."
Hoe was het om zelf mee te doen?
"Mensen die aan spelshows meedoen zeggen vaak "thuis is het een stuk makkelijker". Die ervaring had ik eigenlijk niet, ik vond het vooral leuk. De camera's, de lampen en het publiek maakten me niet nerveus. Ik was meer bezorgd over de reacties van mensen nadat het was uitgezonden."
Waarom dan?
"Niet omdat ik voor mijn gevoel iets geks had gezegd of gedaan, maar het is nooit leuk om negatieve dingen over jezelf te lezen. Sommige mensen kunnen social media links laten liggen, maar ik kan het niet laten te lezen wat er gezegd wordt. Er waren gelukkig heel veel positieve reacties, maar toch geeft het een gek gevoel als iemand je een overdreven aansteller of "de irritantste mens" noemt."
Wat viel je tijdens de opnames het meest op?
"Heel suf misschien, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat er drie afleveringen per dag werden opgenomen. Op zich heel logisch, maar da's de magie van televisie: je bent geneigd te geloven dat het iedere dag nieuw is. Daarom kon ik ook wel lachen toen mensen op Twitter me maar onhygiënisch vonden omdat ik "twee dagen achter elkaar" dezelfde panty droeg, haha. De sfeer backstage was heel gezellig. Philip Freriks is een charmante gentleman en Maarten van Rossem vertelt in de kleedkamer interessante dingen, net als op tv."
Hoe was het om na 4 afleveringen uitgeschakeld te worden?
"Op het moment zelf vond ik het eerlijk gezegd totaal niet erg. Ik was moe, had slecht geslapen en er eigenlijk geen zin meer in. En toen kreeg ik ook nog vragen over kiepwagens, stoomwalsen en ander werktuig waar ik geen bal van wist. Ik vond 't dus wel best. Maar als ik had geweten hoe iedereen meeleefde, had ik nog wat harder mijn best gedaan."
Heeft deelname aan De slimste je iets gebracht?
"Ik kreeg 250 euro per aflevering, maar zou het ook gratis gedaan hebben. Het is, laten we eerlijk zijn, goede PR. Ik had de impact van De slimste mens ook onderschat, als meer dan 1.5 miljoen mensen je op tv zien dan heb je ineens een bekend hoofd. Op straat werd ik een dag na de uitzending zelfs nageroepen. Een klein Italiaans mannetje riep: "Slimme mens! Hey, slimme mens!". Dat vond ik wel heel leuk. Je krijgt er ook ineens heel wat twittervolgers bij. Via Facebook kwamen heel veel berichten en verzoekjes van mannen, terwijl ik gewoon een relatie heb. Ik kreeg ook de meest bizarre vragen: of ik misschien een man was, bijvoorbeeld. Geloof me, dan had ik die kiepwagen vraag wel geweten, haha. Ach, dat soort roem ebt snel weg hoor, toch is er iets veranderd. Afgelopen weekend signeerde ik op de Uitmarkt. De meeste mensen herkenden me niet vanwege mijn boek Pussy album, maar vanwege De slimste."
Zou je meer op televisie willen doen?
"Als ik daarvoor gevraagd wordt, natuurlijk! Het is altijd al mijn droom geweest eens tafeldame te zijn bij De wereld draait door. Het lijkt me fantastisch om mee te mogen praten. Er zijn sowieso te weinig vrouwen die hun bek open durven te trekken op televisie. Als Peter R. de Vries, Jan Mulder of Prem Radakishun overal hun mening mogen verkondigen, ongeacht of het ergens op slaat, moet een vrouw dat ook kunnen... Ik laat het graag zien."