Voor reeks 3 van documentaireserie God, Jesus, Trump! vertrok EO-presentator Tijs van den Brink opnieuw naar de VS. Hij sprak met christenen die op Trump hebben gestemd. Hoe denken zij nu over hem?
Wat heb je persoonlijk met Amerika? Kom je er graag?
“Voordat ik in 2020 aan de eerste reeks van God, Jesus, Trump! begon, was ik er twee keer geweest. De eerste keer was ik de dertig al ruimschoots gepasseerd en dacht: ik wil dat land nu toch eens zien. Toen ben ik met mijn zwager een week naar New York en Washington geweest. Later ben ik er ook nog een keer samen met mijn gezin op vakantie gegaan. Maar het is niet zo dat ik Amerikagek ben. Ik vind het een interessant land. Maar mijn fascinatie zit hem nu vooral in ‘mijn geestelijke broeders en zusters’, zoals ik ze in dit programma noem. Dat zijn de gewone mensen die net als ik in God geloven maar die wel Trump aan de macht hebben geholpen.”
Waar ben je nu allemaal geweest?
“In Michigan, Montana en Californië. In Michigan was ik de vorige twee series ook. Ik spreek daar met enkele vertrouwde vaste gasten. Na mijn vorige bezoek vond onder meer de bestorming van het Capitool plaats. Ik wilde nu weten wat dat heeft gedaan met hun vertrouwen in Donald Trump, die bij de republikeinen nog steeds grote invloed heeft. Hoe kijken ze nu naar hem? Ik merkte dat veel mensen nu minder enthousiast over hem zijn. Ze zijn niet trots op wat er rond de bestorming van het Capitool is gebeurd. Toch zullen ze opnieuw op hem stemmen als hij de republikeinse kandidaat wordt. Dat is het rottige van het Amerikaanse kiessysteem. Er zijn maar twee smaken: democratisch of republikeins. Ik ben ook in het uitgestrekte Montana geweest. We ontmoetten daar een aantal mensen die ‘off the grid’ leven. Dat wil zeggen dat ze niks met de overheid te maken willen hebben en daarom volledig afgezonderd en zelfvoorzienend leven. Ze willen geen stroom of water van de regering.”
Maar ze stemmen wel?
“Jazeker. Als het over politiek gaat worden ze ineens bloedfanatiek. Dat is best wel raar. Ik heb er ook een man gesproken die geheel afgezonderd woont en zelf heeft meegedaan aan de bestorming van het Capitool. In tegenstelling tot met de meeste andere Trump-aanhangers kon ik met deze man geen goed gesprek voeren. Ik kreeg gewoon geen contact met hem. Hij zat vol wilde complottheorieën en wantrouwde alles wat met de overheid te maken heeft.”
Wantrouwende men jou ook, als vertegenwoordiger van de media?
“Daar had ik gelukkig geen last van. De mainstream media vertrouwen ze daar niet meer. Maar ik kon zeggen dat ik van de Evangelische Omroep ben. Dat hielp enorm. Sterker, er waren veel Amerikanen die mij alleen te woord wilden staan omdat ik ook christen ben. In Californië, waar de meerderheid democratisch is, was het een voordeel dat ik kon zeggen dat ik uit Nederland kom. Meerdere mensen zeiden: als dit in Amerika wordt uitgezonden, doe ik niet mee. ‘Want andere mensen hoeven niet te weten dat ik op Trump heb gestemd.’ Of juist op Biden. Het is wel echt een probleem dat het vertrouwen in de media daar zo laag is. Veel mensen halen hun nieuws van sociale media en obscure websites. Die man uit Montana van de Capitoolbestorming was een aanhanger van de QAnon-beweging, die extreemrechtse complottheorieën aanhangt. Dat is echt doodeng. Ik wil nooit oordelen over hoe oprecht mensen zijn in hun geloof. Maar bij hem dacht ik toch: hoe kun je dit allemaal roepen en tegelijkertijd zeggen dat je christen bent?”
Wat was voor jou het hoogtepunt van deze nieuwe reeks?
“Mijn ontmoeting met een republikeinse senator in Michigan. Hij heeft onderzocht of Joe Biden in zijn staat wel echt de verkiezingen heeft gewonnen. Hij kwam tot de conclusie dat dat inderdaad zo is. Toen hij vervolgens zijn onderzoek publiceerde, werd hij via Twitter rechtstreeks aangevallen door Trump. Onze ontmoeting vond ik indrukwekkend omdat ik daar iemand zag die zich niet laat leiden door partijpolitiek of nepnieuws. Hij was gewoon nieuwsgierig en ging op zoek naar de feiten. En dat is wat dat land een beetje is kwijtgeraakt. Dus daar werd ik toch wel weer blij van.”
God, Jesus, Trump! is maandag 24, dinsdag 25 en woensdag 26 oktober 2022 om 22.15 uur te zien op NPO 2.