Een logische stap, zo omschrijft Rik van de Westelaken zijn nieuwe werk voor Avrotros. Nadat hij zestien jaar lang verslaggever en presentator van het NOS Journaal was, verhuisde Rik in de zomer van 2016 naar SBS 6 en NET 5. Maar zijn programma’s 5 golden rings, Rik over de grens en Team vermissingen haalden niet de beoogde kijkcijfers. “Ik was nog in gesprek met de zenderbazen over wat ik volgend seizoen ging doen, toen Avrotros vroeg of ik EenVandaag en Wie is de mol? wilde presenteren. Dat was een aanbod waar ik geen nee tegen kon zeggen. Een dagelijkse actualiteitenrubriek met achtergrondverhalen en interviews en Wie is de mol?, waar ik als kandidaat al aan meedeed; dat waren dingen die ik ambieerde. Het voelde alsof de puzzelstukjes op hun plek vielen.” Rik kijkt wel positief terug op zijn commerciële avontuur: “Het was een ontzettend leerzame ervaring en ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ik kon me echt ontwikkelen tot een allround presentator, mocht mijn eigen reportages maken, waarvoor ik zelf de onderwerpen koos, heb een spelprogramma gedaan. En de presentatie van Peking express komt enorm van pas bij Wie is de mol?”
Praatje bij de koffieautomaat
In EenVandaag behandelt hij weer het dagelijkse nieuws. Heeft hij dat gemist? “Nee, ik vond het juist wel prettig om daar even niet mee bezig te zijn. Als je zestien jaar lang 24 uur per dag het nieuws op de voet volgt, is het wel goed om daar een tijdje afstand van te nemen. Tegelijkertijd vind ik het nu wel weer leuk om er voor EenVandaag op een andere manier mee bezig te zijn. In tegenstelling tot het Journaal maken we maar één uitzending per dag, waarin meer ruimte is voor research en langere, eigen verhalen.” Wat hij wel heeft gemist: “Vaste collega’s met wie je samen een uitzending maakt en met wie je bij de koffieautomaat een kletspraatje houdt. Bij SBS 6 en NET 5 werkte ik steeds korte periodes met verschillende ploegen. Het is heel leuk om weer onderdeel te zijn van een team.” Een andere mooie bijkomstigheid is dat hij ook EenVandaag mag maken op NPO Radio 1. “Ik presenteerde al eens het Radio 1 Journaal. Het voelde direct weer vertrouwd achter die microfoon. Radio maken is superleuk en spannend, omdat het ter plekke ontstaat. Ik ben blij dat ik het weer mag doen.”
Gekkigheid
Samen met Ellie Lust doet Rik deze week ook verslag van de Canal Parade, het feestelijk hoogtepunt van Pride Amsterdam. Hoe kijkt hij zelf naar dit evenement? “De allereerste keer dat ik er als toeschouwer bij was, voelde ik me er ongemakkelijk bij. Ik was begin twintig, net uit de kast en vond die feestelijke menigte op die boten maar gekkigheid. Ik dacht: waarom zou je trots zijn op je geaardheid? Dat is toch helemaal geen bijzondere prestatie? Ik voelde me ook niet een van hen, kon me totaal niet identificeren met die dansende mannen in strings. Naarmate ik wat comfortabeler was met mezelf, realiseerde ik me: ik hóef helemaal niet zoals die mannen te zijn. Het is gewoon een dag waarop ik mag vieren wie ik ben en dat ik in dit land mezelf kan zijn. Sinds dat kwartje viel, is de Pride voor mij elk jaar een groot feest. Ik probeer er altijd bij te zijn en van de boten te genieten.” Hij stond er zelf een keer op. “Dat was een bijzondere ervaring, ik keek mijn ogen uit.” Maar Pride Amsterdam is ook een feest met een boodschap: “Iedereen moet ervan doordrongen zijn dat je in dit land de vrijheid hebt om te zijn wie je wilt zijn en dat niemand daar iets over te zeggen heeft. Zolang er mensen op straat worden uitgescholden of in elkaar worden geslagen om wie ze zijn, moet dit evenement blijven bestaan.”
Pride Amsterdam - Canal Parade 2018 zie je zaterdag om 22:05 uur op NPO 3.