Acteur Waldemar Torenstra en zijn vriend Kon Kelei, een voormalig kindsoldaat uit Zuid-Soedan, vertelden woensdagavond in RTL Late Night over hun boek Waldemar Torenstra & Kon Kelei, een bijzondere vriendschap.
De twee leerden elkaar in 2007 kennen tijdens de opnames van de serie Grijpstra En De Gier. Waldemar was een hoofdrolspeler en Kon Kelei speelde een figurant in de misdaadserie. Waldemar vertelt: “Er waren een paar zinnen gewisseld en uiteindelijk mondden die uit in een gesprek over wat hij aan het doen was. Waldemar was geïntrigeerd door Kon: “Hij vertelde dat hij rechten studeerde en toen ging er bij mij een lampje aan: ik zag dat hij niet uit Nederland kwam. In het gesprek is er iets gebeurd en toen hebben we nummers hebben uitgewisseld.”
Missie volbracht
In 2000 kwam Kon Kelei in Nederland aan met een vrachtschip, nadat hij de rebellen ontvluchtte. “Mijn slechte verleden is mijn drijfveer”, vertelt de Zuid-Soedanees. In Nederland probeerde hij zijn leven op de rit te krijgen. Met dit doel voor ogen, studeerde hij cum laude af en werd hij van asielzoeker een meester in de rechten en voorlichter van War Child.
Gelijk en toch anders
In het boek Waldemar Torenstra & Kon Kelei, een bijzondere vriendschap – de naam zegt het al – staat de vriendschap tussen de Amsterdammer en de Zuid-Soedanees centraal. Waldemar is trots op het boek: “Ik vind het een belangrijk verhaal dat Kon hier komt als vluchteling, kennis opdoet en teruggaat naar zijn eigen land. En ik vind het interessant om een verhaal te vertellen van een man die in Zuid-Soedan geboren wordt en ik, die hier ben geboren. Via Kon heb ik veel over de wereld geleerd. Het is heel leuk om hier een boekje over te maken waarin je die twee verhalen door elkaar weeft en dan ziet hoe verscheiden de wereld is en dat we hetzelfde zijn en toch ook weer niet.”
Het boek is geschreven door Frank Kromer, journalist voor o.a. De Telegraaf en Het Parool. Daarnaast heeft Marco Borsato het voorwoord geschreven. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting van Kon Kelei, Cuey Machar Secondary School Foundation (CMSF), om de totstandkoming van de middelbare school in Zuid-Soedan te financiëren. Het boek ligt nu in de winkels.
Lees ook:
BN'ers komen op voor vluchtelingen