Het nieuwe SBS 6-programma Team vermissingen probeert met hulp van de kijker vermissingszaken op te lossen. Rik van de Westelaken is de presentator.
Tekst: Vanessa Vunderink
Springt SBS 6 hiermee in het gat dat na het verdwijnen van Vermist bij de NPO is ontstaan?
“Ja. De makers van Vermist vonden het ontzettend jammer dat ze in 2015 met hun programma moesten stoppen, omdat het volgens hun bestaansrecht had. En terecht, want dankzij het programma zijn zo’n veertig procent van de vermissingszaken opgelost. Bovendien keek er ruim een miljoen mensen naar. SBS 6 had daarom wel interesse om het over te nemen en besloot er een eigen versie van te maken.”
Wat is het grootste verschil?
“Ook Team vermissingen is vanuit de studio en wordt afgewisseld met reportages. Maar waar je in Vermist de verslaggever van die reportages nooit zag, hebben wij ervoor gekozen om dat wel te doen. Programmamaker Thijs Zeeman (bekend van o.a. Gestalkt, red.), Hart van Nederland-presentatrice Gallyon van Vessem en misdaadjournalist Jens Olde Kalter (werkzaam voor Panorama, red.) schetsen een beeld van de laatste uren van de vermiste. Ze zoeken de plekken op waar diegene voor het laatst is gezien of vaak was. Ook praten ze met familie en vrienden over mogelijke scenario’s die zich hebben afgespeeld.”
Voor de rol van Jaap Jongbloed dachten ze aan jou?
“Nou ja, onder meer aan mij. Ik ben met de makers gaan praten en dacht: waarom niet? Ook ik vind dat een dergelijk programma op de Nederlandse televisie thuishoort. En omdat het van dezelfde makers als Vermist is, wist ik dat het in de basis goed zou zitten. Mensen zullen het ongetwijfeld gaan vergelijken met Vermist, dat geeft ook een bepaalde druk. Maar omdat we met z’n vieren het gezicht zijn, proberen we er toch een ander programma van te maken. Ik zal de presentatie in de studio ook op mijn eigen manier doen.”
Het is wel heel wat anders dan je tot nu toe op tv-gebied?
“Een programma in de studio met publiek waarbij ik ook mensen interview, is inderdaad nieuw voor mij. Dat maakt het een spannende ervaring. Daarom heb ik óók ja gezegd. Overigens is het helemaal niet zo gek dat ik dit programma presenteer, want ik ben van jongs af aan al gefascineerd door vermissingen.”
Hoe is die fascinatie ontstaan?
“Door een vermissingzaak in de omgeving waar ik als kind ben opgegroeid. Ik was negen en woonde in Uden toen in het nabijgelegen Nistelrode een meisje dood werd gevonden dat al een tijdje was vermist. Dat maakte ongelooflijk veel indruk op mij, mede omdat ze in het bos lag waar ik met mijn ouders vaak wandelde. Ik ben toen in de krant alles over de zaak gaan volgen. Uiteindelijk bleek ze te zijn omgebracht door Koos Hertogs, een bekende Nederlandse seriemoordenaar. Hij werd tot levenslang veroordeeld, maar is een paar jaar geleden overleden.”
Team vermissingen • woensdag 20.30 uur SBS 6