Charmante onbeholpenheid

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1973: De Berend Boudewijn Kwis

8 augustus 2020 07:30 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1973 won De BB-Kwis met quizmaster Berend Boudewijn.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

De BB-Kwis was vooral anders dan andere quizzen vanwege Berend Boudewijn, een wat onhandige, zenuwachtige presentator. De kandidaten deden woord- en behendigheidspelletjes en werden beoordeeld door een panel bestaande uit Henri Knap, André van Duin, Rita Corita en Mieke Telkamp.

En Pierre...

De andere ster van de show was zonder twijfel sidekick Pierre van Ostade. Op Berends vraag 'En Pierre, wat hebben zij (niet) gewonnen?' ratelde hij de prijzen in razend tempo op. Pierre deinsde er ook niet voor terug de kandidaten in de maling te nemen. Dat ging als volgt: op de vraag 'En Pierre, wat hebben ze gewonnen?' riep Pierre: "Een auto! Wiel, dop, moer...” De kandidaten van extatisch naar diep teleurgesteld achterlatend.

Kleurentelevisiestoel

Ook de ultieme hoofdprijs werd op gepaste wijze aangekondigd door Pierre. Dat was: „Het enige, echte, onverbeterlijke Berend Boudewijn-kleurentelevisiestoel....” Pierre deed zijn kunstje later nog eens bij Willem Ruis.

1001 prijzen

De BB-Kwis lijkt nu een onschuldige spelletjesshow van de KRO, maar begin jaren zeventig was de door Berend Boudewijn gepresenteerde quiz behoorlijk verdacht. Dat kwam door de enorme hoeveelheid prijzen die werd weggegeven. De ondertitel van De BB-Kwis was niet voor niets 'een spel met 1001 prijzen', en die overdaad kwam de show op felle kritiek te staan. Dit was niets minder dan een verwerpelijk product van de consumptiemaatschappij.

Buitenboordmotor

Het blad HP stuurde een verslaggever naar de studio die de volgende ernstige zaken constateerde: "IJskasten, tuinameubelementen, colliers, televisietoestellen, vouwfietsen, fotoapparaten, bandrecorders, brommers, grasmaaimachines - om van de hoofdprijs maar niet te spreken. In de laatste uitzending was dat een boot met buitenboordmotor."

Jos van der Valk

Bedenker Jos van der Valk, die het idee had opgedaan in Amerika, zei later dat hij helemaal niets had begrepen van de kritiek. Volgens hem werd er in werkelijkheid helemaal niet zo veel weggegeven. "Het leek alleen heel wat door de hoeveelheid prijsjes."

1700 gulden

De KRO kón ook helemaal niet zo veel weggeven, want de omroep was gebonden aan een bedrag per kandidaat. Nadat ene mevrouw Libgott in 1968 in Per Seconde Wijzer (destijds ook gepresenteerd door Berend Boudewijn) 5530 gulden had gewonnen, wilden de omroepen paal en perk stellen aan dergelijke exorbitante prijzen. Samen spraken ze af dat een kandidaat niet meer dan 1700 gulden mocht winnen.

Zeven miljoen kijkers

De BB-Kwis liep drie seizoenen en trok zeven miljoen kijkers per aflevering. Boudewijn maakte daarna nog De BB-Show, maar zag uiteindelijk meer in een carrière achter de schermen. Hij werd directeur van de Amsterdamse stadsschouwburg, schreef en regisseerde afleveringen van de series Baantjer en Diamant en trouwde met Martine Bijl.

Whisky

Boudewijn vertelde later dat hij, vooral kijkend naar zijn opvolger Willem Ruis, met heimwee terugdacht aan de hoogtijdagen van zijn BB-Kwis. "Daar kijk ik naar met het gevoel van een ex-alcoholist die naar een fles whisky zit te staren."
 

< Winnaar 1972
Eén van de acht

 

> Winnaar 1974
Willem Duys

Meer over