Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2002 won Kopspijkers, de creatie van Jack Spijkerman.
Update: 6 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen
Wat de caviarace was voor AVRO’s Wie-Kent-Kwis was het hamerspel voor Vara’s Kopspijkers. Bekende Nederlanders moesten in dit folkloristische onderdeel met een hamer spijkers in een tafel rammen. Dat ging gepaard met vragen over fragmenten van televisiebloopers, een andere pijler van het satirische programma.
Cabaret
Naast deze attractie persifleerden cabaretiers als Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Joep van Deudekom, Rob Kamphues, Sanne Wallis de Vries, Paul Groot en Owen Schumacher prominente personen.
Frank de Grave
Ze waren zeer kundig vermomd en speelden hun rol zo overtuigend dat ze soms niet van echt waren te onderscheiden. Minister Frank de Grave kreeg op straat regelmatig de vraag of hij het zelf was of zijn dubbelganger uit Kopspijkers. Ook Wim Kok (met kolossale wenkbrauwen) en Willibrord Fréquin (met paarse drankneus) waren gewilde slachtoffers. Zelfs koningin Beatrix moest eraan geloven, al vond niet iedereen dat gepast.
Spijkers
Presentator Jack Spijkerman was het brein van de onderneming. Hij had zijn stempel eerder gedrukt op twee andere komische Vara-programma’s waarin het puntige deel van zijn achternaam was ‘verstopt’: Spijkertijd en Spijkers. In 1998 promoveerde de voormalige onderwijzer met Kopspijkers naar de zaterdagavond, als opvolger van De Schreeuw van de Leeuw.
Puistenkop
"Dat ik het nog zó ver zou schoppen", merkte hij later ironisch op in een interview. "En dat voor iemand over wie ooit werd gezegd dat hij ongeschikt was voor televisie." Uit een recensie van lang geleden: "Het is geen pretje om naar deze puistenkop te kijken." Jack: "Ik weet al sinds mijn vijftiende dat ik niet de mooiste ben. Maar maken mooie mensen mooiere televisie?"
Ushi en De Mol verslagen
Drie miljoen kijkers konden zijn aanblik best één keer in de week verdragen. Zijn uiterlijk was evenmin een belemmering om hem, als het gezicht van Kopspijkers, in 2002 de Gouden Televizier-Ring toe te kennen. Ushi & Van Dijk en Wie is de Mol? kwamen ondanks hun knappe presentatrices niet verder dan een nominatie.
Taart
Op het gala in de Heineken Music Hall in Amsterdam overhandigde Paul de Leeuw de prijs grappend aan zijn collega. Maar ditmaal kon er maar één de leukste zijn. Bij de vorige uitreiking was zijn geesteskind ook genomineerd en mokte Jack dat de uitslag van te voren al min of meer vaststond ("Ik wist dat Spoorloos zou gaan winnen"). Nu poseerde hij trots voor de fotograaf met de Ring aan zijn rechterpink. "Maar", sloeg hij de spijker op z’n kop, "Kopspijkers is een taart die we met z’n allen maken. Ik ben enkel de kok."
Naar Talpa
Jack won in 2003 met het programma de prestigieuze Nipkowschijf. In hetzelfde jaar veroverde hij de Zilveren Televizier-Ster, als beste televisieman van het jaar. In 2005, stapte hij tot ontsteltenis van zijn trouwe Vara-aanhang, na een arbeidsconflict over naar Talpa/Tien van John de Mol.
Kop gesneld
Onder de titel Koppensnellers ging hij in 2006 commercieel met een vervolg van Kopspijkers. Paul Groot en Owen Schumacher begonnen bij de AVRO voor zichzelf met Koefnoen. Koppensnellers flopte en werd na twee seizoenen de nek omgedraaid, maar bij vond Jack Spijkerman de weg naar de televisietop terug met Wat vindt Nederland?, Echt waar?! en Koning voetbal. Het hamerspel verdween over de grens, naar Duitsland en België, waar het een stille dood stierf.
Comeback
De erfenis van Kopspijkers omvat minstens twee generaties komieken die betrokken cabaret maken. In 2015 werd Jack in het kader van 90 jaar VARA oor zijn inzet geëerd door de mannen van De Kwis die een hele uitzending in de stijl van het oude Kopspijkers opvoerden met Spijkerman. Eind 2019 wist Matthijs van Nieuwkerk de oude meester nog één keer te verleiden een nieuwe editie van Kopspijkers te presenteren. Jack schoot ogenschijnlijk moeiteloos in zijn oude rol en zo'n twee miljoen kijkers genoten.