Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2013 won het razend spannende tv-spel Wie is de Mol?.
Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen
Zet tien mensen in een vreemd land neer, laat ze complexe opdrachten uitvoeren en wijs in het grootste geheim één iemand aan die de boel moet verpesten. Dat is het perfecte recept van het populaire Wie is de Mol?.
Verrassing: een saboteur
Bij de start van het programma in 1999 ging Angela Groothuizen met tien nietsvermoedende, toen nog uitsluitend onbekende, Nederlanders op naar Australië. Ze hadden er bij aankomst geen idee van dat er een saboteur in hun midden was. In de jaren die volgden was de formule bekend, maar het programma werd steeds populairder.
BN'ers
Na vier seizoenen werden de onbekende Nederlanders vervangen door BN’ers, al stonden die in eerste instantie niet te trappelen om mee te doen. "Het duurde acht maanden voordat we genoeg deelnemers hadden gevonden", vertelt Angela. "Niemand wilde meedoen. We zochten dan ook naar mensen die wat konden, niet de Kelly’s van deze wereld."
Stijgende kijkcijfers
Inmiddels staan tv-persoonlijkheden in de rij om met negen collega-BN’ers af te reizen naar de andere kant van de wereld. Ook bij de kijkers steeg de populariteit van Wie is de Mol? behoorlijk. De kijkcijfers klommen langzaam omhoog van een krap miljoen in 2007 tot dik 2,5 miljoen kijkers in 2013.
Angela vervangen
Niemand is veilig in Wie is de Mol?, ook de presentatoren niet. Door de jaren heen passeerden talloze presentatiegezichten de revue. Angela Groothuizen werd na seizoen 5 vervangen door Karel van de Graaf. “Toen Wie is de Mol? eindelijk zijn vorm had, werd ik vervangen", aldus Angela. "Dat deed pijn, maar ik ben me altijd verbonden blijven voelen met het programma."
Karel en Pieter Jan
Karel bleef een stuk korter dan Angela, al kon niemand zo statig en mysterieus met een hoed op de verte in staren. Na twee seizoenen kreeg Pieter Jan Hagens de touwtjes in handen. Toen Art Rooijakkers in 2011 de winnaar was van Wie is de Mol? zag de AVRO in hem een nieuwe presentator van hun succesformule, aangezien Pieter Jan zich liever op de journalistiek wilde richten en stopte als presentator van het programma.
Art Rooijakkers
Voor de kandidaten van het nieuwe seizoen was die presentatieswitch een grote verrassing. "Ze kwamen er pas in IJsland achter", vertelt Art. "Een dag voor de opnames zat de groep ergens te eten toen ik ineens kwam binnenwandelen. Iedereen begon te klappen. Ik dacht: wat is dit voor raar gedoe. 'Voor wie klappen jullie?', vroeg ik. 'Voor jou! Jij hebt gewonnen!' Na tien minuten zei iemand: 'maar wacht eens even: wat doe jij hier eigenlijk?" Art bleef aan het roer tot zijn overstap naar RTL in 2018. Rik van de Westelaken nam de plechtige presentatietaak over.
Moltalk
De laatste jaren zijn er een paar programma’s rondom Wie is de Mol? verschenen. Zo kwam de AVRO in 2007 met Wie is de Mol? Junior en is er sinds 2013 het programma Moltalk, waarin voor en na de uitzending met oud WIDM-kandidaten wordt teruggeblikt op de aflevering van die avond.
Zeven nominaties
Na jaren van succes op televisie won Wie is de Mol? in 2013 eindelijk de Gouden Televizier-Ring. Na maar liefst zeven nominaties ging het programma er met de winst van door. Vol trots kon Art Rooijakkers de ring aan zijn vinger schuiven.
Sms'jes
In zijn enthousiasme vergat Art zijn voorgangers te bedanken, waar hij na afloop enorm van baalde en zowel Angela, Karel als Pieter Jan direct een sms stuurde. Volgens Art zijn zij even zo goed verantwoordelijk voor het monsterlijke succes van de show als de rest van het team. De overwinning viel ook niet te betwisten: met een overgrote meerderheid van 49% versloeg Wie is de Mol? haar concurrenten Divorce en Flikken Maastricht.
Ontlading
Art kon zijn geluk niet op. "Ik liep die avond met Angela Groothuizen over de gouden loper richting Carré. Toen zei ik nog: ‘Ik vind het al leuk dat we zo vaak genomineerd zijn’. Angela antwoordde: ‘Dat klopt, maar winnen is ook leuk hoor, Art.’ Toen we wonnen, begreep ik wat ze bedoelde. Die ontlading was zo groot. Het was een mooie avond."