Na vijf seizoenen stopte Jennifer Hoffman (37) vorig jaar met Dokter Tinus. Nu is ze terug in een nieuwe comedyserie. In De luizenmoeder speelt ze een moeder die met vallen en opstaan de mores van het schoolplein eigen probeert te maken. “Er ging een heel nieuwe wereld voor mij open.”
De komische dramaserie De luizenmoeder volgt ouders en leerkrachten van basisschool De Klimop. De net gescheiden kinderpsychologe Hannah (Jennifer Hoffman) is pas in de wijk komen wonen en haar dochtertje Floor is dus nieuw op De Klimop. Vastberaden haar leven zo snel mogelijk op de rails te krijgen stort ze zich in de wereld op en rondom het schoolplein. Ook zij ontkomt niet aan de allesoverheersende ‘moedermaffia’. Voordat ze het weet, zit ze in vijf appgroepjes, beheert ze het lief- & leedpotje en is ze luizenmoeder.
Naast Jennifer Hoffman zien we onder anderen Bianca Krijgsman als hulpmoeder Nancy, Diederik Ebbinge als schooldirecteur Anton, Ilse Warringa als juf Ank en ex-vriend Henry van Loon als Volkert, de conciërge.
Waarom wilde je deze rol graag spelen?
“Een jaar geleden raakte ik in gesprek met de regisseur, Jan Albert de Weerd. Hij vertelde me dat hij op zoek was naar een geschikte actrice voor deze serie, waarop ik met allerlei namen kwam. Toen vroeg hij of ik auditie wilde komen doen. Mijn eerste reactie was: ‘Nee joh, ben je gek geworden?’ Ik zag mezelf die rol gewoon niet spelen. Weken later, toen de serie wat meer vorm kreeg, ben ik toch auditie gaan doen. Die was zo leuk, dat ik de rol wel degelijk graag wilde. Dus ik was heel blij dat ik het was geworden. Ook omdat Eva Aben, een goede vriendin van mij, een van de schrijvers is.”
Vervolgens kom je als niet-moeder terecht in een wereld van schoolpleinregels, hangouders en lief- & leedpotjes.
“Haha, ja, er ging een heel nieuwe wereld voor mij open. Ik wist al wel het een en ander van vriendinnen met kinderen en mijn broer die twee dochtertjes heeft. Maar de meeste termen die ik in het script tegenkwam, waren compleet nieuw voor mij. Van sommige dacht ik echt dat ze verzonnen waren. Niet dus, want voor de ouders op de set waren ze hartstikke herkenbaar. En dan gelden er op iedere school ook nog eens andere regels en omgangsvormen, waardoor je dus de hele tijd op eieren loopt in de hoop dat je het goed doet.”
Vond je het lastig om een moeder te spelen?
“Nee, want ik heb vaker jonge moeders gespeeld. In dit geval kwam het juist wel van pas dat ik zelf geen kinderen heb. Hannah overkomt namelijk alles; continue verbaast ze zich over de wereld waarin ze is beland. Op het moment dat Hannah denkt dat ze het allemaal snapt, gebeurt er weer iets waardoor ze aan het twijfelen wordt gebracht: heb ik het toch verkeerd begrepen of gezien?”
In de serie speelt de tienjarige Sharai Troostwijk je dochter. Hoe is het om met een kind te spelen?
“Het grappige is dat Sharai eerder mijn dochter was in de film Hallo Bungalow, dus het was een leuk weerzien. Bij sommige kinderen moet je alles uitleggen en ze duidelijk vertellen wat er van ze gevraagd wordt in een scène, maar bij haar was dat niet nodig; Sharai snapte alles. Ik ben dol op haar. Ze is supergoed. We gaan nog veel van haar horen.”
Hoe kijk je terug op de opnames?
“Ik vond het een feest om met al die medespelers op de set te staan. Het zijn allemaal zulke goede comedians, van wie ik het in mijn broek doe van het lachen. Maar het was ook hard werken. Comedy vergt veel meer concentratie dan drama. Je moet voortdurend alert zijn: het juiste ritme zoeken, kijken waar je iets kunt verbeteren, een bal opgooien en inkoppen. Je voelsprieten staan continue aan. Dat maakt het een stuk vermoeiender dan drama, maar ook ontzettend leuk om te doen. Ik hoop dan ook op een tweede seizoen.”