De Zweedse misdaadauteur Henning Mankell, bekend van de boeken over politie-inspecteur Kurt Wallandar, is op 67-jarige leeftijd overleden aan kanker.
Mankell maakte vorig jaar bekend dat hij een tumor in zijn nek en linkerlong had. Hij zei later dat hij nog niks merkte van de ziekte. “Ik heb geen pijn, soms moet ik mezelf eraan herinneren hoe ziek ik ben.”
De serie
De Wallanderserie vertelt het verhaal van de zwaarmoedige en cynische politie- inspecteur Kurt Wallander (in de Engelse versie gespeeld door Kenneth Branagh, zie foto) in Ystad. Hij heeft een enorme liefde voor Italiaanse opera’s, is een stevige drinker en een ramp met vrouwen. In elke aflevering staat het persoonlijk leven van de inspecteur met steeds weer een andere moordzaak centraal.
Grote schok
Voor Eric de Visser van De Geus, de Nederlandse uitgever van de schrijver, was het overlijden van de schrijver echt een klap. Hij kende hem goed. Visser heeft in twintig jaar wel twintig boeken van Mankell uitgegeven. “Mankell was een heel groot verhallenverteller. Een sociaal bewogen man, die het schrijven niet los kon zien van maatschappelijke verhoudingen”, vertelt Visser aan de Volkskrant.
Vele miljoenen
Mankell, was een van de populairste auteurs van Zweden. Van de Wallander-reeks, zijn ruim veertig miljoen exemplaren verkocht. Dit was de reden voor een verfilming van de serie met een Britse en Zweedse tv-serie. Maar niet alleen in Zweden doen de boeken het goed. Ook in Nederland zijn ze zeer succesvol: “Ik denk dat er zeker ruim 3,5 miljoen van zijn verkocht”, zegt Visser. Het nieuwste boek van de Zweedse auteur Zweedse Laarzen verschijnt volgende week.
Het wonderbaarlijke
Afgelopen mei publiceerde de auteur het boek Drijfzand over zijn ziekte. Hierin vertelde hij over de angst voor de dood die hij voelde door de diagnose. Hij onderzocht onder andere of kunst weer levensvreugde kon brengen. Religie kon dit volgens hem niet. “Ik heb respect voor mensen die in een leven na de dood geloven, maar ik begrijp het niet. Religie zie ik als een excuus dat men de basisvoorwaarden van het leven niet accepteert. Het is niets meer dan hier en nu. Daarin ligt ook het unieke van ons leven, het wonderbaarlijke.”