Lies Visschedijk: “Over hoe een gezin omgaat met een kind dat niet beantwoordt aan de standaard. Hij is niet zoals andere kinderen. En als hij de diagnose autisme krijgt gaan beide ouders daar anders mee om. Ik speel Sams moeder Mariël. Zij stort zich op hem en wil hem kneden en veranderen. Terwijl de vader het juist onder ogen wil zien. En ondertussen drijft het echtpaar uit elkaar in hun worsteling om hun kind te bereiken. Daarbij vervreemdt de moeder ook van haar dochter, omdat ze zich helemaal verliest in haar zoontje.”
Wat voor type is Mariël?
“Een bloedfanatieke vrouw die het gewend is om dingen naar haar hand te zetten en alles voor iedereen te regelen. Daarbij gaat ze als een olifant door een porseleinkast. Maar gaandeweg leert ze haar kind te accepteren en dingen los te laten. Het is een ontzettend leuke rol, omdat Mariël allerlei dingen doet waarvan ze later misschien spijt krijgt. Zoals naar instanties gaan en mensen schofferen. Het is erg vermakelijk om iemand te spelen die telkens te ver gaat. Leuker dan iemand die continu enorm redelijk is.”
Worstelen met autisme
Lijk jij op haar?
“Ik herken in haar erg de liefde die ze heeft voor haar kinderen. Daarbij hoort dat het ene kind soms meer aandacht vraagt en je de neiging hebt de ander wat te verwaarlozen, en soms andersom. Ook haar geworstel herken ik. De ene dag dit denken, de andere dag dat. Dat is best lastig. Maar ik zou in mijn gedrag wel wat eerder stoppen dan Mariël, zij is echt een doordrammer.”
Wat vind je het moeilijkst aan deze rol?
“Die drammerigheid en Mariëls gave haar kop in het zand te steken maken het ook een uitdaging om de kijker mee te nemen. Die moet het wel iets kunnen schelen hoe het met haar gaat en of het allemaal goedkomt. Hoewel ze soms heel onsympathiek is, moet je mensen meenemen in de reis van je personage.”
'Wereld zonder autisme is stom'
Hoe bereidde je je voor op het thema autisme?
“Ik wist er al het een en ander van. Het thema ligt me na aan het hart. Mensen met autisme fascineren mij in al hun sociale onaangepastheid en authenticiteit. Ik denk dat de wereld ongelofelijk stom zou zijn zonder hen. En net als er zoveel verschillende mensen zijn, komen mensen met autisme ook in alle soorten en maten. We begrijpen vaak weinig van elkaar. Maar in de verwondering over wat er in de ander omgaat ligt de sleutel tot ongelofelijk veel creativiteit, humor en toenadering.”
Wat is de kracht van deze serie?
“De liefde van het gezin, die de kijker ziet alsof hij door het sleutelgat naar binnen tuurt. De gezinsleden kunnen elkaar soms de tent uitvechten, maar ze zullen door dik en dun bij elkaar blijven.”
Het A-woord zie je vanaf maandag 21 september om 21:35 op NPO 1
Bekijk hieronder de trailer van Het A-woord.