Johan Cruijff vindt een serie over zijn leven helemaal niets, maar daar trok de VPRO zich niets van aan. En terecht: onze beste voetballer ooit, verdient serie Johan, logisch is anders.
Het leven van Johan Cruijff is een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten en lijkt gemaakt voor een verfilming. Johans vader overleed toen hij 12 was, Danny en hij werden thuis in Barcelona overvallen en met een pistool bedreigd, Cruijff ging failliet door slechte investeringen en hij belandde op zijn 43ste met hartklachten in het ziekenhuis.
Voetbal
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de voetballerij. El Salvador, JC, Het Orakel van Betondorp, Nummer 14: Johan is de beste voetballer die Nederland ooit voortbracht, de regisseur op het middenveld die ons bijna wereldkampioen maakte. Moest er een serie over zijn leven komen? Ja, natuurlijk!
Geen interesse
Helaas liet de legendarische nummer 14 duidelijk merken dat hij totaal geen trek heeft in de serie. Op zijn eigen site schreef Cruijff: "Laat ik meteen heel duidelijk zijn, ik ben er niet blij mee. Waar ik bij de tv-serie zo beducht voor ben, is dat er straks over mijn privéleven een beeld wordt geschetst dat niet klopt en mijn gezin zou kunnen schaden. De makers kunnen niet weten hoe het zit, omdat ik mijn medewerking niet heb verleend en de mensen die het kunnen weten ook niet.”
Zwembadincident
Cruijff doelt vooral op geruchten die de ronde doen over de WK’s van 1974 en 1978 waarin vrouw Danny een hoofdrol speelt. In ’74 was er het befaamde zwembadincident, in elkaar gedraaid door het Duitse boulevardblad Bild om het Nederlands elftal een loer te draaien. Cruijff en consorten werden gefotografeerd met een stel blote dames en dat viel vanzelfsprekend niet lekker bij Danny.
Overval
Jarenlang dacht Nederland dat Cruijff daarom ontbrak op het WK van 1978 in Argentinië; hij mocht zogenaamd niet van Danny. Cruijff ontzenuwde die geruchten pas zes jaar geleden; hij was niet afgereisd naar Argentinië omdat de voetballer en zijn gezin kort voor het WK waren overvallen door een gewapende man en hij zijn vrouw en kinderen niet alleen wilde laten.
Feest der herkenning
In een poging Cruijff gerust te stellen, beloofde de VPRO er geen potje van te maken. "Johan Cruijff is een icoon voor ons land en hij verdient een serie die hem recht doet. De VPRO hoopt oprecht dat Cruijff na het zien van deze serie positief verrast zal zijn.”
Jonge Johan
De belangrijkste rol, die van de jonge Johan Cruijff, wordt gespeeld door zelfverklaard Cruijff-fan Reinout Scholten van Aschat, die eerder Willem Holleeder speelde in De Heineken Ontvoering. Voetballen kan Scholten van Aschat niet, maar dat maakte niks uit. "Er zijn echte beelden van Cruijff door de serie gesneden. Hij is dus degene die je ziet voetballen. Daar kwam ik goed mee weg.”
Bracha en Ian
De jonge Danny wordt gespeeld door Bracha van Doesburgh, en Ian Bok (die een perfectie Johan Cruijff-imitatie in huis heeft) is de iets oudere Johan. De serie loopt vanaf het moment dat de vader van Cruijff overlijdt in 1956, tot aan zijn hartproblemen in 1991. In de serie onderhandelt hij met Petrus (Ton Kas) aan de hemelpoort over zijn terugkeer naar aarde en kijkt hij terug op zijn leven tot die tijd.
Eigengereid
Het beeld van Johan Cruijff in de serie is er een van een eigengereide man en een liefdevolle echtgenoot en vader. Danny komt er iets minder goed vanaf. Zij is een beetje de zeurkous die Johan het liefst thuis houdt. Maar de serie is vooral een feest van herkenning. Van het totaalvoetbal van Michels tot de finale het WK van 1974. Johan Cruijff moest wel een serie krijgen, of hij nu wilde of niet.
De eerste aflevering van Johan, de serie trok 1 miljoen kijkers.