Ricky Koole en Lieke van Lexmond over CMC

29 september 2016 16:52 | tv-serie | Door Televizier

© William Rutten

We hebben het een tijdje zonder Nederlandse ziekenhuisserie moeten doen, maar gelukkig vult RTL 4 dat gat nu met Centraal Medisch Centrum of kortweg CMC. Een ziekenhuisserie zoals-ie moet zijn: met drama, dood, liefde en intriges.

Het eerste wat opvalt aan CMC, ­Centraal Medisch Centrum, is natuurlijk de naam; die lijkt verdacht veel op die populaire Nederlandse ziekenhuisserie uit de jaren 80/90, Medisch Centrum West. RTL 4 steekt daarmee niet onder stoelen of banken dat ­CMC veel overeenkomsten vertoont met die legen­darische reeks. 25 jaar geleden keek half Nederland naar de ziekenhuisserie waarin de knappe dokter Jan (Mark Klein Essink) en snoodaard Erik Koning (Rob Verhulst) altijd met elkaar overhoop lagen. Als patiënt kwam je er bekaaid vanaf; het personeel was ­voornamelijk druk met elkaar. Chirurg dr. Simon Neerings (Ad Fernhout) zat vaak aan chirurg Liza Messing (Anja Winter), de operaties deed hij tussendoor. Oncoloog Dick van Lennep (Klaas Hofstra) beleefde seizoenen lang hete momenten met de lieve hoofdverpleegkundige Reini ­Hermans (Margreet ­Blanken). En de eerder genoemde dokter Jan had vooral oog voor de spannende zuster
Ingrid (Annemieke Verdoorn).

Renée, Victoria, Susan, Victor en de rest

De nieuwe ziekenhuisserie bij RTL 4 heeft in ieder geval net zo’n grote cast als Medisch ­Centrum West destijds. Op de castfoto ­tellen we in ieder geval vijftien personages onder wie bekende gezichten als Renée Soutendijk, Victoria Koblenko, Susan Visser, Lieke van Lexmond en Victor Löw. Een grote rol in CMC is weggelegd voor Ricky Koole als Cleo de Waard. De serie begint op haar eerste dag als directeur van het ziekenhuis Centraal Medisch Centrum. Cleo verheugt zich zeer op haar baan, maar ontdekt al snel dat ze vooral is aangenomen om bezuinigingen door te ­voeren. En die­ ­vallen natuurlijk helemaal niet lekker bij het arsenaal aan artsen. Gelukkig vindt
Cleo afleiding van alle ellende dankzij een affaire met een van de artsen. 

Medisch Centrum West

Ook actrice Ricky Koole ziet de gelijkenissen met MCW en daar is niets mis mee. „Je gaat met
de artsen mee naar huis, je volgt ze in hun privé-leven. Dat was in Medisch Centrum West ook zo.
Er zijn veel lijntjes te volgen en die lopen allemaal door elkaar. In één aflevering komt alles ­voorbij: dood, ouderschap, liefde, het is niet voor niets dat er vaak ziekenhuisseries worden gemaakt. Het is een plek waar alles samenkomt.” Ricky noemt het, door onder anderen Will Koopman geregisseerde, CMC ook een ‘rijke’ serie. „Je hoeft alleen de leader maar te bekijken om onder de indruk te zijn. Er ­zitten zo veel mensen in! En ze zijn op hun manier allemaal heel leuk. Prettige mensen om naar te kijken en voor elk wat wils: leuke jonge mensen en fijne oudere artsen.”

Lieke is verpleegkundige

Een van die mensen is Lieke van Lexmond die de rol van verpleegkundige Noor Damen speelt. Een liefdevolle, empa­thische dame, in Liekes eigen woorden. Lieke ging niet over een nacht ijs voor ze deze klus begon; ze won advies in van een hoofdverpleegkundige in een Amsterdams ziekenhuis. „Ik had al veel bewondering voor mensen in de verpleging, want ze werken zó hard en doen goed werk. Dat respect is nu alleen maar gegroeid.” Lieke heeft tot haar grote vreugde ook al aardig wat medische ­kennis opgedaan uit de scripts van de ziekenhuisserie: „Ik had nog nooit van een delirium ­tremens gehoord. Dat zijn de afkickverschijnselen wanneer mensen langdurig alcohol hebben gebruikt en er dan ­plotseling mee stoppen. Leuk dat je dat leert, toch?”

ER en Grey's anatomy

Lieke is ook te spreken over haar verpleegstersuniform dat bestaat uit een witte broek, witte jas en klompjes. „Ik transformeer zodra ik dat uniform aantrek,” Ricky is juist blij dat zij er als een van weinigen van de cast gewoon uitziet. “Lekker met losse haren en normale ­kleren”. Beide dames kijken wel bijzonder graag naar ziekenhuisseries. Ricky zat in de jaren negentig wekelijks klaar voor ER terwijl Lieke Grey’s anatomy verslindt. Wat is toch die aantrekkingskracht van zieken­huizen? „Het is een wereld op zich, er gebeuren heel veel dingen”, denkt Lieke. „Je hoopt er niet te zijn, maar intussen wil je wel weten wat er ­allemaal gebeurt in zo’n gebouw. Via de tv kun je er toch bij zijn zonder dat je ziek bent. Volgens mij misten we in Nederland een ­ziekenhuisserie, daarom wilde ik ook graag meedoen aan CMC.”

Hartstichting

De Nierstichting, Alzheimer Nederland, de Hartstichting, het Fonds Psychische Gezondheid, de Hoorstichting, het Longfonds en de Maag Lever Darm Stichting verlenen hun medewerking aan de tiendelige reeks CMC, en moeten zorgen voor realistische patiëntenverhaallijnen. Achteraf gezien was Medisch Centrum West ook daarin een voorloper. De patiënten in die serie hadden verbazingwekkend vaak aan last van hart- en vaatziekten. De makers hadden namelijk een deal met de Hartstichting, die in de serie een ­uitgelezen kans zag het volk te onderwijzen over cholesterol.

Verhaallijnen

Het is, hoe dan ook, prachtig dat Nederland weer een ziekenhuisserie rijker is. Eentje die ­volgens Ricky Koole geschikt is voor ­mannen en vrouwen en voor jong en oud. En ze heeft nog een advies voor alle kijkers. „Je kunt natuurlijk losse af­leveringen ­kijken, maar alle verhaallijnen lopen de hele
serie door. Het is niet zoals bij Baantjer, waarin er per aflevering één zaak werd behandeld. Ik wil daarom ­iedereen aan­raden meteen te beginnen met kijken. Vanaf de eerste ­aflevering.”

CMC zondag 21.30 •  RTL 4

Meer over