Susan Visser over Als de Dijken Breken

3 november 2016 13:20 | tv-serie | Door Televizier

© JOCO Media en Menuet BVBA

De nieuwe zesdelige dramaserie Als de ­dijken breken vertelt over een heden­daagse watersnoodramp in Nederland en delen van Vlaanderen. Een van de hoofdrolspelers is Susan Visser. “De opnames waren best afzien.”

Bij veel (oudere) Nederlanders, met name de inwoners van Zeeland, West-Brabant en op de Zuid-Hollandse ­eilanden, staat de Watersnoodramp van 1953 nog op het netvlies gegrift. Ongeveer 1800 mensen vonden de dood, 72.000 mensen raakten dakloos en 200.000 hectare land stroomde over. Door onder meer de bouw van de Deltawerken is Nederland inmiddels stukken beter beveiligd tegen overstromingen. Toch blijven grote delen kwetsbaar.

Klimaatverandering

Als gevolg van klimaatverandering vormt de stijgende zeespiegel een directe bedreiging voor onze kust. Een overstroming is niet ondenkbeeldig. Grote vraag: wat zijn de gevolgen als er zich anno nu een watersnoodramp voltrekt? Die vraag vormt de basis voor de nieuwe dramaserie Als de dijken breken, een coproductie van de EO en de Vlaamse zender Eén. De zesdelige reeks vertelt het verhaal van een hedendaagse watersnoodramp, waarbij het westen van Nederland en een deel van Vlaanderen onder water komen te staan wanneer tijdens een vreselijke storm de kustwering bezwijkt. Miljoenen mensen slaan op de vlucht en moeten vrezen voor hun leven. In deze mozaïekvertelling volgen we er zes.

Gijs Scholten van Aschat

Zo maken we kennis met het omhoog gevallen echtpaar Wienesse (Loek Peters en Susan Visser) die te midden van de storm ontdekken wat hun relatie nu echt waard is. En met de nieuwbakken premier Hans Kreuger (Gijs Scholten van Aschat) voor wie de ramp alle politieke verhoudingen volledig op scherp zet. Violist David Stein (Aart Staartjes) vindt in de storm iets dat zijn leven weer de glans geeft die het met zijn pensionering had verloren. Sonja van Daele (Daisy van Praet) worstelt in Oostende met het geweld dat haar gezin overspoelt, terwijl haar man Ronnie (Thomas Ryckewaert) probeert te ontkomen uit een Nederlandse gevangenis in ondergelopen gebied.

Susan Visser

Susan Visser, die Marion Wienesse speelt, vond de draaidagen vrij pittig. “De opnames waren in de winterperiode en meestal nachts, waarbij enorme regen- en windmachines werden gebruikt. We hadden de grootste windmachine die er te krijgen was. Omdat film­regen veel dikker is dan echte regen, was je gelijk kletsnat. Na elke take hadden we ijshoofdpijn. Wel droegen we onder onze kleding een drysuit. Daar kwam het ­water weliswaar nauwelijks doorheen, maar het hield je ook niet warm. Het was best afzien.” Toch heeft ze zich opperbest vermaakt. “Ik ben een ontzettende koukleum, maar gek genoeg vond ik het spelen in die barre omstandigheden leuk om te doen. Behalve dat ik me heel stoer voelde, gaf me het ook voldoening. Dat je aan het eind van de dag denkt: lekker gewerkt vandaag. Daarbij helpt het bij het acteren, want de personages ­zitten zelf ook in die situatie. Die regen en wind gebruik je bij het spelen, waardoor het veel echter wordt.”

Vlaanderen

De serie is een Nederlandse-Vlaamse productie. Het verhaal speelt zich dan ook ten dele af in de Belgische kustregio, met Vlaamse acteurs. Ook regisseur Hans Herbots is een Zuiderling. Susan: “Wat ik zo leuk aan de Vlamingen vind, is dat ze zo rustig, lief en beleefd zijn. Daarbij vergeleken zijn wij Nederlanders nogal onbehouwen. Als de regisseur niet tevreden was, bleef hij net zo kalm als wanneer hij een compliment maakte. En als je op de set aankwam, gaf iedereen elkaar een knuffel of kus op de wang. Dat gebeurt in Nederland veel minder.”

Rubberen bootje nodig

Op de vraag of Susan – zelf woonachtig in een Amsterdamse benedenwoning –inmiddels een rubberen bootje heeft aangeschaft, antwoordt ze ­lachend: “Dat zou ik misschien wel moeten doen hè.” Dan serieus: “Deze serie gaat over een superstorm die een keer in de tienduizend jaar kan voorkomen, dus de kans dat ik die ga meemaken is vrij klein. Bovendien vertrouw ik enorm op onze dijken en stormvloed­keringen, die ­volgens mij de beste in de wereld zijn. Het enige wat ik kan doen, is duurzaam en milieu­bewust leven. Verder heb ik er niet zo veel invloed op. En mocht het toch fout gaan, dan hoop ik dat ik bij mijn bovenburen asiel kan krijgen, haha.”

Als de dijken breken, vanaf zaterdag 5 november 20.25 • NPO 1

Meer over