“Zo hard gewerkt”. Niet kunnen onderhandelen en zelfs nog geen bed op kunnen maken. Overal personeel voor, zelfs zonder boekingen een kok voor je laten koken.
En maar giebelen. Makkelijk de neprijkeluiskindjes uithangen in een arm land. Pa, ma en opa dokken wel. #IkVertrek— Poesjen! (@AmberMeijlink) 6 april 2019Lees ook:
#ikvertrek Moet iemand Lieke niet vertellen dat Indonesië GEEN Nederlandse kolonie meer is? Al een tijdje niet meer?
— Mae Mitchell (@girlinindigo) 6 april 2019
Wat een vreselijke mensen... tip: haal zelf melk, dek zelf de tafel, snij zelf fruit! #ikvertrek
— Bianca (@bwild05) 6 april 2019
Niet verwacht
Maar volgens Sjors en Lieke zit de werkelijkheid heel anders in elkaar. In een blog op de site van hun yoga-retreat Happy Fish zegt het stel: „Wij, Sjors en Lieke, mochten de aflevering niet vooraf inzien dus hadden geen idee wat er zou worden uitgezonden. Helaas werden wij dus ook erg teleurgesteld omdat we niet hadden verwacht dat we op deze manier zouden worden neergezet.”
Buitenlanders
In de blog vertelt het stel dat ze niet het hele bedrag voor de retreat hebben geleend, zoals in de uitzending werd verteld, maar dat ze de helft zelf hebben ingebracht. Over het personeel zeggen ze het volgende: „Het was netjes geweest als “ik vertrek” ook het fragment had meegenomen waarin wordt verteld dat je als buitenlander niet zomaar mag komen werken in Indonesië.
Alle banen die door de lokale bevolking kunnen worden verricht mogen buitenlanders niet doen. Hieronder valt dus onder andere: Koken voor gasten, Schoonmaken en Bouwen. Deze reden is zodat er werkgelegenheid word gecreëerd. Wij nemen dus meer dan genoeg personeel aan en betalen een voor Indonesisch doen riant salaris goed boven gemiddeld.”
Behoorlijk wat woede
Volgens Sjors en Lieke heeft een werknemer van Ik vertrek 'onofficeel inmiddels excuus aangeboden'. En de blog eindigt met de volgende zin: 'Na behoorlijk wat woede zijn wij weer positief en gaan weer vol energie door met de opzet van ons Yoga retreat Happyfish Bali.'