Jeroen van Koningsbrugge over Kamp Van Koningsbrugge

31 oktober 2020 11:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© AVROTROS

Kunnen gewone burgers een opleiding bij de zwaarste legereenheid aan? In Kamp Van Koningsbrugge begeleidt Jeroen van Koningsbrugge vijftien mensen bij een training van de Special Forces. ‘Niet iedereen haalt de eindstreep.’

Commando’s gekleed in zware bepakking, tijgerend door bosjes of op missie in verre oorden. Hieraan denken de meeste mensen bij de Special Forces, speciaal getrainde militaire eenheden die geheime operaties uitvoeren. Ook Jeroen van Koningsbrugge had verwachtingen van de zwaarste legereenheid. Toch zorgde het presenteren van Kamp Van Koningsbrugge nog voor verbazing. “Vooral over de heftigheid. Mensen denken dat je vooral groot en gespierd moet zijn, maar het is mentaal het zwaarst.”

Tom Waes

Kamp Van Koningsbrugge is een variant van het Belgische Kamp Waes, waarin presentator Tom Waes normale burgers begeleidt bij de loeizware Special Forces-training. Het concept is hetzelfde: vijftien mensen laten zien of ze het in zich hebben om commando te worden. “En dan met nóg meer extreme dingen, zoals parachutespringen, helikoptervluchten en van snelle boten duiken.”

Dit is heel anders dan jouw andere tv-programma’s. Waarom vroegen ze jou?
“Ik heb altijd interesse gehad in het leger, ik kijk veel films over de Tweede Wereldoorlog en mijn vader was marinier. Ik denk daarom. Maar ik snap dat mensen mij zien als een komiek en dat dit wel serieus moet worden. De commando’s verwachtten ook een lolbroek, maar die waren gelukkig na een dag overtuigd. Natuurlijk pak ik het serieus aan, maar ik ga me niet anders voordoen. Dus er is zeker humor en relativering. Maar dat heb je ook nodig bij zo’n zware training.”

Hoe was het dit te presenteren?
“Heel gaaf. Het gaat om zoveel meer dan afzien. Ook over kameraadschap en vrienden voor het leven maken. Ik vond het te gek om de kernwaardes van de commando’s te ontdekken, zoals openheid, eerlijkheid en vertrouwen.”

Wie doen er mee?
“Vier vrouwen en elf mannen met uiteenlopende achtergronden. Er is een IT’er, een jongen die een sportschool runt en een moeder die denkt: ik kan dit. Ze beginnen met een fysieke en psychologische keuring, zodat ze niet doordraaien onder de zware druk. Vervolgens begint het echte werk.”

Hoe ziet dat eruit?
“Ze worden fysiek helemaal afgemat. Lange marsen lopen, metersdiepe kuilen graven, rennen door mul zand met zware rugzakken op. En maar twee uur slapen per nacht. Alles om te testen hoe sterk de kandidaten in hun hoofd zijn. Want de meeste dingen worden uiteindelijk mentaal. Zoals uren roeien in het pikkedonker, zonder te weten hoelang. Dat heeft niets te maken met spierkracht, maar met een knop omzetten in je hoofd. Hoe goed kan je tegen uitzichtloosheid?”

Deed jij ook mee?
“Niet aan de opdrachten. Wel sliep ik even kort. Ik was degene die ze een hart onder de riem stak. Niet iedereen haalt de eindstreep, sommigen wilden stoppen. Die probeerde ik van gedachten te veranderen. Een van hen zat er op dag 1 helemaal doorheen. Die overtuigde ik toch door te gaan. Aan het einde herinnerde ik diegene daar weer aan. Prachtig om te zien wat dat losmaakte. Daar kwamen zeker tranen bij kijken.”

Zou jij zelf een goede commando zijn?
“Ik ben ooit goedgekeurd bij de marinierskeuring. Ik ben van ’73, dat was net de overgangsperiode dat dienstplicht niet meer verplicht was. Dus koos ik toch de toneelacademie. Qua relativeringsvermogen zou ik wel een goede commando zijn, maar je moet ook tegen autoriteit kunnen. En daar heb ik nog weleens problemen mee. Dat ze als lunch een paar boterhammen neergooien en zeggen: opeten binnen twee minuten. Zou ik dat pikken? Dan moet je wel je ego aan de kant zetten. Bovendien ben ik veel te bijdehand. Ik heb altijd het laatste woord, kan nooit m’n mond houden. Mijn vader had dat ook bij de mariniers. Dan moest hij weer sneeuw schuiven of kreeg hij geen weekendverlof.”

Zien we je de komende tijd nog in meer programma’s?
“Er komt deze winter een nieuw seizoen van Draadstaal. En ik zit in het panel van I can see your voice. We moeten inschatten of iemand kan zingen of niet. De eerste aflevering werd de dag na de laatste opnames van Kamp Van Koningsbrugge opgenomen. Ineens iets heel anders dus. Ik heb enorm gelachen, maar het was ook een flinke omschakeling. Zeker na acht dagen amper slaap.”

Kamp van Koningsbrugge | Zaterdag | NPO 1 | 20.25 uur 

Meer over