Dat zegt staatsrechtkundige Peter Rehwinkel in zijn boek Amalia, de plicht roept, dat maandag is verschenen.
Op 7 december wordt prinses Amalia achttien jaar. Een bijzondere mijlpaal, want vanaf dat moment gaan er veel dingen voor de kroonprinses veranderen. In zijn nieuwe boek legt Rehwinkel uit wat onze Amalia staat te wachten als ze eenmaal volwassen is.
Erfopvolging
Het boek gaat niet alleen over de prinses, maar ook over de monarchie en de regels waarmee de prinses te maken krijgt. Zo bespreekt Rehwinkel wat er staatsrechtelijk precies voor haar gaat veranderen. Zelfs haar partnerkeuze kan grote gevolgen hebben. "Er is bij de invoering van het homohuwelijk in 2000 gezegd dat wanneer een troonopvolger of een koning of koningin zo’n huwelijk aan zou gaan, dat dan de rechten op de troon zouden komen te vervallen vanwege de erfopvolging. Dat is een standpunt wat toen door de regering is ingenomen, maar het staat niet in de wet", valt in het boek te lezen.
Standpunt herzien
De regering nam dat besluit omdat ze vonden dat de essentie van het erfelijke koningschap in het geding kwam aangezien uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden.
Maar dat uit een lesbisch huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden, is wellicht wat kort door de bocht. Met behulp van een donor kunnen twee vrouwen wel degelijk kinderen krijgen. Volgens art. 1:198 in het Burgerlijk Wetboek is het kind van de ene vrouw in een lesbisch huwelijk namelijk ook het kind van de andere vrouw als er sprake is van een anonieme donor. Rehwinkel is dan ook van mening dat dit standpunt wel herzien mag worden.
Shownieuws bespreekt dit onderwerp ook: