Procent,
Een leuke stelling van de Telegraaf: anonimiteit op sociale media opheffen! Deze stemming levert vlak na het veelbesproken fragment van Sigrid Kaag in College Tour de volgende resultaten op: 78 procent is het daar mee eens, 19 procent niet en 3 procent weet het weer eens niet. Als ik nu iets vervelends zou zeggen over die 19 procent, dan weet u in ieder geval wie de afzender is. Altijd fijn om te weten van wie de kritiek komt toch? Fijn voor de lezer om te weten wie de schrijver van een online reactie is.
Wellicht een vader of moeder die een ander wil bedreigen. Net de kinderen naar school gebracht, kattenbak verschoond, broodje gehaald, hup computer aan en bedreigen. Geloof me, beste 19 procent: even nadenken voor je wat zegt of schrijft kan echt geen kwaad. Dat ga je echt wél doen als je naam erbij staat. Doe ik ook, bij elke zin toch even nadenken wat ik nou eigenlijk zeg, voordat er een nieuwe mediarel ontstaat. We leven in een tijd waarin men niet verder leest dan twee zinnen en waarin een flinke aanpassing van je tekst doorgezet wordt op weer een ander forum.
De koppenjagers liggen overal op de loer, want dat zorgt voor de broodnodige clicks. Angela de Jong kan in het AD haarfijn uitleggen wat ze vindt, maar net dat ene prikkelende zinnetje pakt de eindredactie eruit en staat boven haar column. Allemaal bedoeld voor onze dagelijkse broodnodige portie ‘prettig te lezen slecht nieuws voor een ander’. Daar zijn we – ik denk 98 procent – allemaal aan verslaafd. Die andere 2 procent bestaat uit René van der Gijp.
Iedereen zou iets van René kunnen leren. Zijn reactie is niet ‘laat gaan’ maar (René van Gijp-imitatie): ‘la gaan!’ Ik hoor het hem zeggen. René staat jaloersmakend in het leven, maar er is er nog één. Zat u ook op het puntje van uw stoel tijdens de confrontatie tussen Britt Dekker en Angela de Jong bij Renze? Terwijl iedereen daar achteraf een menig over had, werd op datzelfde moment aan tafel de boel heldhaftig gered door die andere 1 procent. Waarom zou je je druk maken over wat een ander over je zegt of schrijft?, zei Maarten van Rossem. Doet u allemaal een Van Rossem-imitatie: ‘Sommige mensen denken dat ik al dood ben.’ Humor blijft ons altijd redden in welke tijd we ook zitten, 100 procent!