In Dokters vs internet neemt een team van drie huisartsen (Robbert Keppel, Ylva Onderwater en Bart Timmers) het op tegen drie BN’ers. Ze moeten raden wat patiënten mankeert. De BN’ers gebruiken daarvoor internet; de artsen putten uit hun kennis en ervaring. Wij spraken Robbert Keppel.
1. Waarom doet u weer mee aan Dokters vs internet?
“Omdat ik het een goed programma vind. We bespreken serieuze onderwerpen met respect, maar wel op een luchtige manier. We leren er ook iets van en het is anders dan ons dagelijks werk, al is het maar omdat de patiënten hier al weten wat ze hebben. Verder vind ik het goed dat patiënten die langskomen een platform krijgen. En de kijkers leren er ook nog van, dat is eigenlijk de grootste winst.”
2. U lijkt bloedfanatiek in het programma
“Dat spat van het scherm af, hè? Nou, het is niet gespeeld. De opzet van de quiz is dat het spannend is wie er wint. Het is dus prima als de artsen een keer verliezen. Ik was eerst wel bang dat mensen het ons kwalijk zouden nemen als dat zou gebeuren. Dat is gelukkig niet zo, maar we zijn op tv niet anders dan in het echt: spelletjes wil ik altijd winnen. Dokters vs internet dus ook.”
3. Dit is het derde seizoen voor u. Heeft u al veel reacties van patiënten gehad?
“Ik had niet verwacht dat het zo’n impact zou hebben. Het gros van mijn patiënten vindt het heel leuk en lijkt haast trots op me, grappig is dat. Ik spreek voor mijn diensten voor de huisartsenpost ook mensen die ik niet wekelijks in mijn spreekkamer zie. Die patiënten reageren vaak verrast. ‘Ik zag je gisteren op de buis en nu sta je in mijn woonkamer’, zei een van hen laatst.”
4. Hoe kijkt u eigenlijk aan tegen internetgebruik bij medische klachten?
“Sommige patiënten hebben het gevoel dat huisartsen tegen internetgebruik zijn. Mijn generatie huisartsen is opgegroeid met internet en mits juist gebruikt, vind ik het een perfecte informatiebron. Maar ik krijg soms ook mensen in de spreekkamer die alles googelen. Die vinden de allerergste dingen en maken zichzelf helemaal gek. Zulke patiënten vertel ik ook wel eens niet op internet te kijken. Ze mogen gewoon langskomen met hun klachten, desnoods googelen we samen.”
5. Waar moet je kijken op het internet, voor medische informatie?
“Echt de allerbeste site is Thuisarts.nl, die is gemaakt door het Nederlands huisartsengenootschap. De site is altijd up-to-date, staat vol goede filmpjes en geeft fijne adviezen. Moetiknaardedokter.nl is een goede medische app.”
6. U heeft al heel wat dokterende BN’ers als tegenstander gehad. Bij wie van hen zou u zelf op consult gaan?
Ellie Lust, sowieso. Zij is als politievrouw getraind om alle opties open te houden en niet meteen voor de voor de hand liggende diagnose te gaan. Volgens mij zoekt zij door tot ze echt niet verder kan en dan het liefst nog verder. En het is een heel prettig mens, iemand die vertrouwen uitstraalt en bij wie je je op je gemak voelt, belangrijke eigenschappen voor een huisarts. Ellie zou een goede huisarts zijn geweest.
Dokters vs internet, Donderdag - NPO 1 • 22.20 uur