Formule 1: GP van Monaco

Zo laat komt Max Verstappen in actie tijdens de Formule 1 Grand Prix van Monaco

NPO 1 - zondag 26 mei om 18:59

© EPA

Ga er maar voor zitten, want dit weekend staat de Formule 1 Grand Prix van Monaco op het programma. En zeg je Monaco, dan zeg je spektakel. De race in de smalle straten van het prinsdom is dé klassieker op de kalender.

Wij vertellen je vast wat je kunt verwachten.

GP Monaco

Sommige racefans zijn nog aan het bijkomen van de spannende strijd tussen Max Verstappen en Lando Norris in Imola afgelopen weekend, maar we mogen ons meteen schrap zetten voor de volgende titanenstrijd tijdens de Grand Prix van Monaco.

Vorig jaar wist Verstappen op fenomenale wijze toe te slaan tijdens de kwalificatie en pole position te veroveren. Tijdens de race wist hij ook het beste met de regen om te gaan en ging er met de overwinning vandoor.

Charles Leclerc

Charles Leclerc daarentegen heeft nog geen goede ervaringen met de race in Monaco, ondanks dat hij daar vandaan komt en woont. Het lukt hem maar niet om de race op een goede manier af te sluiten voor thuispubliek. De Monegask heeft in zijn thuisrace steevast te maken met strategische blunders, race-incidenten of botte pech. Zit het de Ferrari-coureur dit jaar mee en presteert hij uiteindelijk goed in Monaco?

Ooit droomde Leclerc ervan de Formule 1-race in zijn eigen Monaco te winnen. Dit jaar zal de Ferrari-coureur waarschijnlijk al blij zijn met een podiumplek.

Geluk hebben

De Monegask wist zijn thuisrace slechts tweemaal uit te rijden. In 2022 leek hij op weg naar de winst, maar door een strategische blunder van Ferrari eindigde hij als vierde. Vorig jaar kreeg hij na een fout in de kwalificatie een gridstraf van drie plaatsen opgelegd en kwam hij in de race niet verder dan plek zes.

Toch heeft Leclerc de hoop om te schitteren in het prinsdom niet opgegeven. Wat daarvoor nodig is? "Iets meer geluk dan de voorgaande jaren", zo zegt hij zelf. Als strategische fouten en race-incidenten hem inderdaad bespaard blijven, is een podiumplek reëel. Weinig mensen zullen hem dat misgunnen.

Eerbetoon aan Ayrton Senna door McLaren

Naast dat de ogen dit weekend gericht zullen zijn op Charles Leclerc, zal het McLaren-team ook aardig opvallen. Het team verruilt dit weekend de oranje bolides eenmalig voor een geel, groen en blauwe auto als eerbetoon aan Ayrton Senna. De Braziliaan werd namelijk drie keer wereldkampioen bij McLaren.

Ook Lando Norris en teamgenoot Oscar Piastri hebben een speciaal racepak aan dat geïnspireerd is op de oud-coureur die dertig jaar geleden overleed tijdens de Grand Prix van San Marino.

Tijdschema Formule 1 Grand Prix van Monaco

De Grand Prix van Monaco is qua afstand de kortste race van het Formule 1-seizoen. De coureurs leggen in totaal 78 rondjes, waarvan elke ronde ongeveer 3,33 kilometer is. Dit is het tijdschema om in de gaten te houden dit weekend.

15:00 - 17:00: Race

Waar kan je de Grand Prix van Monaco live zien op tv?

Alle Formule 1 sessies zijn live te zien op Viaplay en F1 TV PRO. De NOS zendt de samenvatting na de race uit en dat zal om 18:57 uur op NPO1 zijn.

ViaplayTV

Heb je geen abonnement op een streamingdienst maar wil je wel de kwalificatie en de race zien? Dan ben je bij ViaplayTV op de juiste plek. Alle hoogtepunten van de kwalificatie zijn zaterdag om 23:00 uur te zien. Zondagavond om 22:10 uur wordt de hele race uitgezonden op ViaplayTV.