SBS-directeur Remko van Westerloo geeft toe dat het ontslag van Cindy Dartell, Milika Peterson en Maureen Du Toit een verkeerde keuze is geweest.
“We hebben onderschat wat het gedwongen vertrek van de drie vaste gezichten heeft betekend voor onze vaste kijkers”, zegt Van Westerloo in de Volkskrant. “We hebben Hart van Nederland halverwege dit jaar behoorlijk vernieuwd, dus we hielden er rekening mee. Maar de gigantische stroom aan negatieve publiciteit die toen op gang kwam, zagen we niet aankomen.”
Minder kijkers
Een ander nadelig gevolg is de forse daling in kijkcijfers. Vóór de verandering keken dagelijks gemiddeld 1 miljoen mensen naar Hart Van Nederland. Tegenwoordig zijn daar nog 850.000 kijkers van over. De zender denkt voortaan wel twee keer na bij zulke beslissingen. Remko van Westerloo: “We hebben ervan geleerd; het is niet handig gegaan. De les is dat we voortaan voorzichtiger zijn met dergelijke grote stappen. We dachten in één klap de pijn te kunnen pakken.”
Niet teruggedraaid
Ondanks het verlies in kijkers, haalt de programmadirecteur de ontslagen presentatrices niet terug. “Vooral de oudere doelgroep van 60-plus heeft het moeilijk met het vertrek van de presentatrices”, legt hij uit. “We wilden met de vernieuwingsslag vooral nieuwe kijkers bereiken. Ik heb daar veel vertrouwen in.”
Films opbreken
Tot slot snijdt Van Westerloo nog een pijnpunt aan: “Belangrijk is dat we ook niet meer schuiven met het aanvangstijdstip van 22:30 uur. Lange films wisten die starttijd steeds op te schuiven naar rond de klok van elf, maar ik ben het met de critici eens: dat is funest voor een nieuwsrubriek. Maar films opbreken wekt ook woede. We hebben een oplossing in de maak.”