Amara Onwuka (38) maakt –mede dankzij haar kekke jurkjes – een onuitwisbare indruk als weervrouw bij RTL. Maar voor haarzelf draait alles om de liefde voor het weer. ‘’Ik vind prachtige mist geweldig.”
Is je leven erg veranderd sinds je weervrouw bent bij RTL?
‘’Nee. Ik was daarvoor ook al weervrouw. Toen werkte ik bij Meteoconsult en was ik op bijna alle regionale zenders te zien. En ik had al een jaar het weer gedaan voor Goedemorgen Nederland. Bij RTL was er wel gelijk meer aandacht.”
Dat kun je wel zeggen. En dan ging het vooral over je kleding.
‘’Het was komkommertijd en toen kwam ik voorbij in een geel jurkje. Zo simpel was het. Het is natuurlijk wel zo dat Helga van Leur en Peter Timofeeff jarenlang het weer hadden verzorgd in de avond, toen het Ontbijtnieuws ineens met nieuwe gezichten kwam. En bij nieuwe mensen wordt overal op gelet. Ik zag zelfs een artikel voorbijkomen met als kop: ‘Amara Onwuka is de langste weervrouw’. Lekker belangrijk!”
Ik las dat je twee stylistes hebt.
‘’Die zijn niet alleen voor mij, die doen de kleding van de hele nieuwsgroep. Altijd als je dienst hebt, hangen ze wat leuks klaar. Ideaal, dan hoef je er zelf niet over na te denken. Soms zeg ik dat ik weer eens een jurkje aan wil of juist wat vaker een jasje.”
Kom je dan niet in de verleiding om veel voor jezelf te kopen?
‘’Ja hoor. Ik heb laatst nog een leren top gekocht en vorig jaar een catsuit van zwarte spijkerstof. Heel cool.”
Ze zeggen weleens dat weerman/-vrouw het meest ondankbare beroep van Nederland is. Nemen mensen het je kwalijk als het slecht weer is?
‘’Nee, dat zou ook wel een beetje gek zijn. Ik denk dat ze het me eerder kwalijk nemen als het niet klopt wat ik heb gezegd.”
Gebeurt dat weleens?
„Laten we het zo zeggen: het weer houdt zich niet altijd aan de verwachting. En Nederland heeft best een lastig klimaat. Een landklimaat is veel makkelijker: de winters zijn altijd koud, de zomers altijd heet. Nederland is heel klein en heeft een gematigd zeeklimaat, vanuit het westen komen vaak storingen over. Als een regengebied net 50 kilometer verderop komt te liggen dan we hadden verwacht, ligt het boven Duitsland en heeft Nederland totaal ander weer. Als weervrouw doe je het dan eigenlijk niet zo slecht, maar vertel dat de kijkers maar eens.”
Wat vind je zo mooi aan het weer?
‘’Dat het zo groots is. Niemand heeft macht over de natuur en het weer. Soms is het weer cru, maar het dwingt wel respect af. Ik kan ook heel erg genieten van wat het weer doet met het landschap en het licht. Afgelopen zondag was er een geweldige zonsondergang. Na de buien klaarde het op in het westen en zag je al die wolkenlagen met een prachtige oranje kleur. Echt te gek! Ik vind prachtige mist ook geweldig. Onweer hoeft van mij niet zo. Dan zit ik als eerste binnen, ik ben nogal een schijterd.”
Had jij vroeger een favoriete weerman?
‘’Ik zag vooral hoe het weer in de loop der jaren steeds belangrijker werd op televisie. Vroeger had je alleen maar een hand met een rode lipstick waarmee een zonnetje werd getekend op een bord, later kwamen de weermannen en -vrouwen in beeld. Eerst nog met van die magneetjes en balletjes met klittenbandjes die dan weer van de weerkaart afvielen. En weerman Harry Otten is me bijgebleven, omdat zijn dochters bij mij op school zaten. Ik ben uiteindelijk ook terechtgekomen bij Meteoconsult, het bedrijf van Harry. Toen was de cirkel rond.”
Even over je achternaam. Die is Nigeriaans. Heb je een band met dat land?
‘’Mijn vader is Nigeriaans, m’n moeder Nederlands. M’n vader komt uit Biafra en raakte eind jaren 60 gewond in de oorlog. Toen werd voor het eerst op televisie de hongersnood in Afrika getoond. Dat waren choquerende beelden en er kwam daardoor heel veel hulp op gang. M’n vader kon ter plekke niet worden geholpen en werd door het Rode Kruis en het Leger des Heils naar Nederland overgevlogen. Hij hoorde bij de eerste lichting vluchtelingen ooit. Hier leerde hij mijn moeder kennen en een jaar of zes jaar later werd ik geboren. Ik ben een paar keer in Nigeria geweest, maar ik moet zeggen dat ik er nu niet graag naartoe zou gaan. Het is heel onrustig en het wordt steeds gevaarlijker. M’n vader gaat nog regelmatig terug, hij is daar eens overvallen. Toen hebben ze zelfs zijn gehoorapparaat uit z’n oor getrokken, hij had mazzel dat hij het er levend vanaf bracht.”
Kun je Nederland nog blij maken?
‘’Met een mooie zomer zeker? Zoals ik al zei is Nederland moeilijk te voorspellen. Maar de seizoensverwachting geeft aan dat we een warmere zomer krijgen dan gemiddeld. Met stevige buien, dat wel.”