Tijl Beckand begint donderdag aan een nieuw seizoen van De Tiende Van Tijl, zijn programma over klassieke muziek. Maar wat heeft de Da Vinci Code daarmee te maken?
Tijl Beckand presenteert vanaf donderdagavond alweer het vierde seizoen van De Tiende Van Tijl. Wij stelden hem vijf vragen over het programma en over klassieke muziek.
Je hebt in dit seizoen een onderdeel dat Da Vinci heet, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
"Ik ga op zoek naar verborgen codes in klassieke muziek, soms heel grappige. Zo zitten er in de Negende Symfonie van Antonín Dvorák slechts veertien noten voor de tuba, op een stuk van een uur! Het gerucht gaat dat de vrouw van Dvorák een affaire had met de tubaspeler en dat Dvorák hem zo een hak wilde zetten. Andere codes zijn religieus of politiek. Door dit soort verhalen onthouden mensen zo’n werk wellicht beter."
Je laat deze reeks ook vergeten instrumenten horen, zoals een glasharmonica. Zijn die instrumenten niet terecht vergeten?
"Soms is het stom toeval of pech. Zo’n glasharmonica bestaat bijvoorbeeld uit allemaal glazen kommetjes die zijn opgestapeld tot een soort cilinder. Het is in 1762 uitgevonden door de Amerikaanse politicus Benjamin Franklin. De beroemde glasharmonica-bespeelster Marianne Kirchgessner was vanaf haar 4de al blind, maar ze was ook zeer muzikaal. In haar tijd hebben veel componisten muziek voor haar geschreven."
Je bezoekt ook beroemde Europese operahuizen. Van welk was je het meest onder de indruk?
"Van het Théâtre national de l’Opéra-Comique in Parijs. Onvoorstelbaar mooi, met balzalen, spiegelzalen, grote standbeelden van alle grote componisten."
Waarom heeft Nederland geen oud operahuis?
"Het zegt wel iets over ons dat pas in 1986 ons eerste operahuis, De Nationale Opera in Amsterdam - in de volksmond de Stopera - werd geopend. Toen de bouw begon, regende het protesten van omwonenden. Die drongen het bouwterrein op, staken machines in brand en gooiden bouwketen in de grachten. Op de openingsavond moest de ME uitrukken."
Marco Bakker is een van je gasten dit seizoen. Wat zingt hij?
"Begin dit jaar zag ik de documentaire Marco: de weg terug. Daarin vertelt Marco Bakker over zijn leven en carrière na het ongeluk in 1997 waarbij hij een vrouw doodreed. Hij vertelde dat hij sindsdien nooit meer is gevraagd om de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach te zingen. Daarom heb ik hem gevraagd in onze uitzending de slotaria te zingen: Mache dich, mein Herze, rein. Waarom niet? De Matthäus gaat immers over vergiffenis."
De Tiende Van Tijl is donderdagavond om 20.25 uur te zien op NPO 2.