Overzicht

Dit zijn de gekwalificeerden van de Televizier-Ring Impact 2023

22 augustus 2023 10:05 | televizier-ring | Door Redactie TVgids.nl

© Nathan Reids

Het is dit jaar wederom mogelijk om je stem uit te brengen in de categorie Televizier-Ring Impact. Om je keuze wat eenvoudiger te maken, stellen we hier alvast de gekwalificeerden aan je voor.

Welk fragment, programma of documentaire wordt de opvolger van #BOOS van Tim Hofman?

Lees ook: De reglementen van het Gouden Televizier-Ring Gala 2023 

Televizier-Ring Impact

De categorie Televizier-Ring Impact is vorig jaar in het leven geroepen om programma’s, tv-momenten of documentaire in het zonnetje te zetten die echt wat hebben losgemaakt in de samenleving. Een interview, documentaire of discussie die een gevoelige snaar heeft geraakt, die het publiek aan het denken heeft gezet, een onderwerp op de kaart heeft gezet of juist een fragment dat voor de nodige reacties heeft gezorgd.

Vorig jaar ging Tim Hofman er met de prijs vandoor en wel vanwege de uitzending van #BOOS die zoveel onthutsende feiten boven tafel bracht over misstanden bij The Voice of Holland dat de impact maanden na dato nog steeds voelbaar was. Zijn uitgebreide reactie zie je in de video hieronder.



Gekwalificeerden Televizier-Ring Impact 2023

Dit jaar heeft de organisatie van de Gouden Televizier-Ring 2023 na rijp beraad weer 13 kanshebbers geselecteerd. En dit zijn (op alfabetische volgorde):

#IkRedHetNietMeer van Kassa (BNNVARA) 

Kassa geeft een gezicht aan mensen die het niet meer redden door de inflatie, steeds duurdere boodschappen en torenhoge energieprijzen. De hashtag #ikredhetnietmeer is dagenlang trending, leidt tot een dagelijks tv-programma en brengt een hulpbeweging op gang.

Abortus Is Geen Misdaad (BNNVARA)

Met een pakkend relaas in de Tweede Kamer en de steun van 90.000 stemmen probeert presentatrice Dzifa Kusenuh abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen. “Abortus is zorg en geen strafrecht.” 

Afscheidsconcert Rob de Nijs (Omroep MAX)

Ruim 1,2 miljoen zijn dit jaar tot tranen geroerd door het afscheidsconcert van Rob de Nijs die moet stoppen vanwege de ziekte van Parkinson. De muzieklegende laat een onuitwisbare indruk achter en sluit hiermee een prachtige en jarenlange carrière af.

College Tour (KRO-NCRV)

In College Tour wordt D66-politica Sigrid Kaag geconfronteerd met een videoboodschap van haar dochters waarin zij zeggen te vrezen voor haar veiligheid. Dit item maakt veel los in de samenleving en enkele van Kaags politieke collega’s durven hierna ook een boekje open te doen. 

Dansen voor je Leven (BNNVARA)

Deze documentaire laat de donkere kant van de danswereld zien, waarin onder meer seksueel misbruik en wangedrag schering en inslag zijn. Als gevolg hiervan laat Den Haag onderzoek doen naar de misstanden. 

Goede Tijden, Slechte Tijden (RTL 4)

De langstlopende serie van Nederland zorgt er met de verhaallijn over het stilgeboren kindje van Shanti (Bertrie Wierenga) en Rik (Ferri Somogyi) voor dat een emotioneel thema makkelijker bespreekbaar wordt. Gelijkgestemden voelen zich massaal gesteund in hun eigen rouwproces.

Hanky Panky, Goodbye (KRO-NCRV) 

In de korte documentaire Hanky Panky, Goodbye vertelt Roosmarijn Wind op doeltreffende wijze waarom er te weinig aandacht is voor toenemend racisme tegen Nederlanders met een Aziatische achtergrond, met een overheidscampagne als gevolg.

Jinek (RTL4)

Aan tafel bij Eva Jinek vertellen meerdere bekende vrouwen, waaronder Roos Moggré, Marijn de Vries en Siham Raijoul, openhartig over hun ervaringen op het werk. De onthullingen leggen een groter probleem bloot, namelijk dat van seksisme en racisme in de mediawereld.

Karsu voor slachtoffers Turkije en Syrië (Gez. Omroepen) 

“Ik kan er gewoon niet bij dat ik meer dan de helft van mijn familie ga verliezen.” Zangeres en presentatrice Karsu Dönmez wordt het boegbeeld van de Actiedag Giro555, waarmee 88 miljoen euro wordt opgehaald voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije. 

Kopen Zonder Kijken (RTL4)

In de tweede aflevering Kopen Zonder Kijken staat een gezin centraal met drie pleegkinderen. Hun bijzondere verhaal raakt televisiekijkend Nederland in het hart, want daarna melden ruim 300 mensen zich aan bij Pleegzorg Nederland, ruim 5 keer meer dan normaal.

Rampvlucht (KRO-NCRV)

De met een Gouden Kalf bekroonde dramaserie Rampvlucht, over de Bijlmerramp van 1992, houdt Nederland een spiegel voor. De ongezonde mix van een onbuigzame overheid, een doofpot en een aansluitende parlementaire enquête is blijkbaar van alle tijden.

Undercover in Nederland (SBS6)

In het Groningse Wedde worden op een zorgboerderij jarenlang gehandicapte bewoners mentaal en fysiek mishandeld. Alberto Stegeman doet onderzoek en brengt de wreedheden van deze zorgverlener aan het licht. Door deze bevindingen is de zorgboerderij gesloten.

Zitten en Zwijgen (Videoland)

Jessica Villerius openbaart met Zitten en Zwijgen misstanden binnen Nederlandse vrouwengevangenissen: intimidatie, bedreigingen en ook seksueel misbruik. De documentaire maakt online veel los en heeft effect: inmiddels zijn er maatregelen genomen en zijn er ontslagen gevallen.

Meer over