Donderdag is de 53e uitreiking van de Gouden Televizier-Ring. Om alvast in de stemming te komen: vijf weetjes uit bijna zes decennia Ring-historie.
Tekst: Vanessa Vunderink
Lees ook:
Hoe is de Gouden Televizier-Ring ontstaan?
Tot 1961 kende het Prins Bernhard Fonds jaarlijks een prijs toe aan het beste televisieprogramma van Nederland. Toen de organisatie daarmee stopte, riepen televisierecensenten de Zilveren Nipkowschijf in het leven. Televizier stelde daar in 1964 een publieksprijs tegenover. Op initiatief van hoofdredacteur Rein van Rooy hield het omroepblad een enquête onder de lezers. Daarbij kwam Stiefbeen en zoon als populairste programma uit de bus: de eerste winnaar van de Gouden Televizier-Ring. In 1968 kwam de verkiezing te vervallen door ‘omstandigheden van organisatorische aard’.
Wie presenteerden allemaal het gala?
De eerste negen jaar had het evenement geen presentator; een cabaretier of acteur reikte in het Internationaal Cultureel Centrum in Amsterdam – het huidige VondelCS – de Ring uit aan de winnaar(s) uit. Vanaf 1973 werd er met presentatoren ‘geëxperimenteerd’; in 1973 en 1975 praatte cabaretier Wim Ibo de uitreiking aan elkaar, in 1980 en 1983 deed radiomaker/regisseur Karel Prior dat. Sinds 1985 presenteert een AVRO(TROS)-gezicht het gala. Onder anderen Hans van der Togt, Jos Brink, Gert-Jan Dröge, Tooske Ragas, Frits Sissing, Chantal Janzen en Art Rooijakkers deden dat meerdere keren. Dit jaar is de presentatie voor de zevende keer in handen van een duo: Jan Smit en Rik van de Westelaken.
Is de Ring echt van goud?
De Gouden Televizier-Ring is gemaakt van 18-karaats goud, wat betekent dat hij 75 procent puur goud bevat. Anneke Schat is vanaf het eerste uur de ontwerper en uitvoerder. Dit jaar symboliseert de Ring de weg naar de top. “De Ring volgt de weg omhoog”, legt Schat uit over haar redelijk ingewikkelde ontwerp, dat ze ‘Kantelmomenten’ noemde. “De stuwende beweging met kantelende succesmomenten is uitgedrukt door een stapeling van asymmetrische vormen. Daar over- en doorheen spelen enkele krachtige pijlvormen. Deze staan voor passie, talent en doorzettingsvermogen. Kenmerken die een programma succesvol maken.”
Wie won het vaakst de Ring en de Televizier-Ster?
Met Baantjer won acteur Piet Römer in 1997 zijn derde Gouden Televizier-Ring – na Stiefbeen en zoon (1964) en ’t Schaep met de vijf pooten (1970). Mies Bouwman, Henny Huisman en Jos Brink wonnen ’m twee keer. Yvon Jaspers hoopt al jaren op een Ring-nominatie voor Boer zoekt vrouw, ze won wel vijf keer de Zilveren Televizier-Ster voor Beste Presentatrice. Bij de mannen is Paul de Leeuw recordhouder met drie Zilveren Televizier-Sterren.
Hoe is de verdeling tussen de publieke en commerciële omroepen?
Sinds de oprichting van RTL 4 in 1989 ging de Gouden Televizier-Ring twaalf keer naar een RTL-programma, waaronder GTST, Gooische vrouwen en The voice of Holland. Bij de Publieke Omroep zijn de VARA (10x), KRO (9x) en AVRO (7x) de grootste winnaars. Slechts één keer ging de prijs naar een SBS 6-titel; Hart in aktie.
Gouden Televizier-Ring Gala | donderdag | NPO 1 | Avrotros | 21.20